Vlinderstruik in tuinplant van de maand augustus 2016

Vlinderstruik in tuinplant van de maand augustus 2016

Er zijn niet veel planten die zo’n aantrekkingskracht op vlinders hebben als de vlinderstruik. Met de lange bloemaren, in prachtige kleuren, is de vlinderstruik een sieraad in de tuin. Deze tuinplant bloeit ook nog eens lekker lang door, tot laat in de nazomer, zodat ook dan de tuin er kleurrijk uit blijft zien. De Tuinplant van de Maand augustus kan daar voor zorgen!

Kleurenpracht op en om de plant

De vlinderstruik (Buddleja) is een bladverliezende heester die bloeit van juli tot oktober. Het assortiment vlinderstruiken is groot. Met fascinerende kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. De bloemgrootte kan variëren van 10- wel 30 cm. De hoogte kan variëren van 0,50 tot wel 4 meter! Wel handig om dit van te voren te bepalen wanneer de plant in de tuin gezet wordt. Overeenkomst tussen alle soorten is dat ze allemaal, de naam zegt het al, kleurrijke vlinders aantrekken die op de honinggeur van de bloemen afkomen. En wie wil er nou geen vlinders in zijn tuin? Het geeft het ultieme “tuingevoel” voor zowel volwassenen als kinderen. Vlinderstruiken zijn, naast in de volle grond, ook geschikt om toe te passen in potten en bakken.
 

Verzorging

Met een paar eenvoudige tips blijft de vlinderstruik gezond en mooi:

  • Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte.
  • Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water.  
  • Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
  • Wanneer uitgebloeide bloemen weeggenomen worden kunnen er na 3-4 weken weer nieuwe bloemen gevormd zijn waardoor de plant extra lang sierlijk blijft.
  • In principe is de vlinderstruik goed winterhard, wanneer wel op het juiste moment gesnoeid worden. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen.

Snoeitips

  • “Korthouden” van de vlinderstruik is heel belangrijk. Hierdoor groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. Wanneer de plant niet gesnoeid wordt kunnen ze de ruimte ontnemen van andere planten of om zelf lekker van de zon te kunnen genieten. De takken kunnen flink van formaat zijn, gebruik dus een goede snoeischaar of houtzaag.
  • De beste periode om te snoeien is eind februari of begin maart. Eerder is niet verstandig omdat de takken dan kunnen invriezen.
  • Handige tip bij de hoge soorten is om deze tot kniehoogte terug te snoeien. De lagere soorten kunnen nog korten worden teruggenomen. Wees dus niet bang de vlinderstruik flink te snoeien, de planten geven weer volop nieuwe scheuten en bloeien weer rijkelijk in de zomer en de herfst.

Meer informatie over de vlinderstruik en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.
 

Tuinplant van de Maand

Vlinderstruik staat in juni Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Dé tuinmeubel trends van 2024

Het is officieel lente en het is tijd om te genieten van het buitenleven! Breng kleur in de tuin met kleurrijke perkplanten, maak je huis weer een stuk lichter met fijne woonaccessoires én geniet van de eerste zonnestralen op een comfortabele tuinset. Wil je jouw tuinset vervangen, of uitbreiden? Bekijk dan de laatste trends op het gebied van tuinmeubelen, die je uiteraard allemaal bij ons in de showroom vindt! In deze blog delen we dé trends op het ge...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...