Woonplant van de maand november: Cyclaam

Woonplant van de maand november: Cyclaam

 

Najaar, winter: het betekent automatisch dat de verwarming in huis weer aangaat. Gevolg is dat de luchtvochtigheid flink daalt. Droge(re) lucht dus, die weer zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn en trekkende ogen en huid. Redder in nood: de Cyclaam. Deze Woonplant van de maand november krikt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid op. 

Dat doet de plant met haar bladeren. Is de luchtvochtigheid te laag, dan gaat de plant zweten en vocht afgeven door de huidmondjes op haar bladeren. Hoe droger de lucht, hoe meer vocht je Cyclaam afgeeft. En jij profiteert, want de luchtvochtigheid in je woning stijgt weer, wat weer een gunstig effect heeft op bijvoorbeeld droge ogen en huid en geprikkelde luchtwegen.

Gezondheid
Maar de Cyclaam ziet er bovendien ook nog eens kleurig en decoratief uit. De rode, roze, witte of bontkleurige bloemen steken opvallend af tegen de sierlijke, witgemarmerde bladeren. De bloemen vormen samen als het ware een team en rijzen op vanuit het hart van de bladeren. De Cyclaam bloeit in de huiskamer juist in de wintermaanden uitbundig. De plant vrolijkt zo je huis en je humeur op, een welkom gegeven in de donkere dagen. De Cyclaam zorgt dus voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid.

Lekker de winter door
Oorspronkelijk stamt de plant uit Klein-Azië (schiereiland in het uiterste westen van Azië), maar ook in het Middellandse Zeegebied is de Cyclaam te vinden in bossen in bergachtige streken. De plant groeit daar op droge grond, afgeschermd voor de zon. In je huiskamer staat ze ook bij voorkeur buiten het directe zonlicht, maar wat licht wordt zeker gewaardeerd. Wanneer je ervoor zorgt dat de potgrond vochtig blijft, en haar bijvoorbeeld plaatst op een schoteltje met wat water, zal de Cyclaam je dankbaar zijn. Zie er verder op toe dat de temperatuur niet te hoog is, en bied haar in het voorjaar een pot met verse aarde aan en de Cyclaam zorgt ervoor dat jij geestelijk en lichamelijk lekker de winter doorkomt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...