Coreopsis

Coreopsis

Coreopsis grandiflora’s zijn prachtige, middelhoge, en in de zomer weelderig geel bloeiende, weinig eisende vaste borderplanten

In het geliefde plantengeslacht Coreopsis, dat soms wel ‘meisjesogen’ wordt genoemd vanwege de vaak sprekende bruine harten in de bloemen, komen zowel eenjarige als meerjarige soorten voor. De meest gekweekte soort is de eenjarige Coreopsis tinctoria uit Noord-Amerika met gele, oranje tot zelfs paarse randbloemen. Randbloemen, want iedere Coreopsis is namelijk een composiet, een plant met samengestelde bloemen. Alle planten die zulke bloemen vormen worden door de plantkundigen tegenwoordig in de familie van de Asteraceae (composietenfamilie) ondergebracht. Net zoals bij zonnebloemen bestaat het bloemhart uit een verzameling echte bloempjes die zaad kunnen voortbrengen, met daaromheen kleurrijke lokbladen of randbloemen – ook straalbloemen genoemd – die bestuivende insecten moeten lokken. Coreopsis’sen worden dan ook graag door nectar en stuifmeel verzamelende insecten bezocht. De Coreopsis die GroenRijk deze week speciaal voor het voetlicht brengt, is niet de eenjarige Coreopsis tinctoria, maar een eveneens uit Noord-Amerika afkomstige vaste of meerjarige soort, namelijk Coreopsis grandiflora. Een eigen Nederlandse naam heeft deze soort niet. Het zijn heel mooie planten die in de zomer (juni-september) zeer rijk bloeien. Ze doen het fantastisch in de volle grond van je tuin, waar ze op een zonnige plek ieder jaar weer hun zachtgele bloemen boven het grijzig-groene loof zullen uitsteken. Het zijn ook zeer gewilde snijbloemen.

Je koopt deze planten nu bloeiend bij GroenRijk, gekweekt in grote potten van 19 cm doorsnee. Een prachtige kwaliteit vol bloeistengels. Iedere bloem staat apart op een eigen, ranke steel. De bladeren zijn groen met een iets grijzig waas, wat altijd duidt op een voorkeur voor zonnige, open groeiplekken en prairieachtige omstandigheden. Dat klopt helemaal met de natuurlijke herkomstgebieden. Deze Coreopsis verdraagt dan ook aardig wat droogte. Bodemeisen worden nauwelijks gesteld. Eigenlijk zijn alle grondsoorten – behalve zeer zure grond – geschikt als deze maar goed doorlatend zijn. Van de soort Coreopsis grandiflora bestaan diverse cultivars die vrij sterk op elkaar lijken, met als bekendste de kweekvorm ‘Sonnenkind’ die half gevulde gele bloemen vormt met eveneens gele harten. De naam ‘meisjesogen’ is bij deze planten dus wat minder toepasselijk. Evenals van de echte soort is het blad voornamelijk lancetvormig (ook wel speervormig genoemd). De bladeren staan tegenover elkaar aan de stengels. De planten zijn goed winterhard en redelijk groenblijvend in de winter. De groeihoogte kan – afhankelijk van de omstandigheden – variëren van 35-50 cm (bloeiend). Er bestaat overigens ook een Coreopsis verticillata ‘Grandiflora’, een heel andere plant met grotere stervormige bloemen.

Verzorging

Alle cultivars van Coreopsis grandiflora zijn vrij compact en bossig groeiende planten die in feite weinig zorg nodig hebben. Ze kunnen zich langzaam vanuit de randen van de pol uitbreiden. Het zijn echte polvormers die absoluut niet woekeren. Geef tijdens perioden van langdurige droogte voldoende water, maar echt dorstig zijn deze planten niet. Ze verdragen vrij droge grond. Ze vragen ook niet al te veel voeding, maar kunnen wel op de plek waar ze groeien de bodem uitmergelen. Die wordt dan voedselarmer en dan zie je de planten zwakker worden. Daarom is het aan te raden om de planten om de 2 à 3 jaar op te nemen, de jonge worteldelen (met stengels) los te scheuren, het oude hart weg te doen, en de jonge randdelen op een nieuwe plek opnieuw in te planten. Op die manier kun je enorm lang van deze planten genieten. Het is trouwens een methode die uitstekend werkt bij veel polvormende planten die in hun kern verouderen. Geef je vaste Coreopsis-planten in ieder geval elk voorjaar – wanneer de planten weer nieuwe groeischeuten beginnen te vertonen – een goede organische basisbemesting met compost, potgrond of dergelijk materiaal. Breng dat boven de wortels en op de bodem om de plant heen aan. Bij Coreopsis mag je er ook beendermeel doorheen mengen, maar doe dat nooit bij planten die van zure grond houden.

Suggesties voor combinaties met andere borderplanten

Vanwege de lange en rijke zomerbloei zijn Coreopsis-soorten en -cultivars bijna onmisbaar in een mooi bloeiende  border. Ze gaan uitstekend samen met andere bekende planten zoals ereprijs (Veronica ‘Blauriesin’), tuinsalie (Salvia nemorosa) en jakobsladder (Polemonium caeruleum).

TIP

Coreopsis grandiflora-bloemen staan ook heel mooi – en behoorlijk lang – op de vaas. Het zijn geweldige snijbloemen. Vanwege hun natuurlijke vorm en heldere kleur combineren de bloemen fantastisch goed met andere, vooral blauw bloeiende snijbloemen. 

In kort bestek

Coreopsis grandiflora is een prachtige, rijk en langdurig (juni-september) bloeiende vaste borderplant uit de Noord-Amerikaanse prairies. Hij vormt een stroom aan gele, halfgevulde bloemen die aan ijle stelen boven het grijzig-groene blad verschijnen. De planten groeien uitstekend in iedere enigszins droge  tot normale bodem, verdragen vrij veel droogte en stellen ook verder weinig eisen. Ideale borderplanten, 35-50 cm hoog. Bovendien fantastische snijbloemen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Dé tuinmeubel trends van 2024

Het is officieel lente en het is tijd om te genieten van het buitenleven! Breng kleur in de tuin met kleurrijke perkplanten, maak je huis weer een stuk lichter met fijne woonaccessoires én geniet van de eerste zonnestralen op een comfortabele tuinset. Wil je jouw tuinset vervangen, of uitbreiden? Bekijk dan de laatste trends op het gebied van tuinmeubelen, die je uiteraard allemaal bij ons in de showroom vindt! In deze blog delen we dé trends op het ge...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...