Narcis

Narcis

Ja, deze narcis heeft meerdere vrolijk gele bloemen per steel

Leuke, vrolijke bolgewasjes die al op pot in bloei zijn getrokken, zijn een echte voorjaarsverrassing. Fijn om te hebben, te krijgen of te geven. Iedereen wordt er vrolijk van! Als er bloeiende bolletjes zijn duurt het voor je gevoel niet lang meer of ook de rest van de natuur barst los in fris groen en felle kleuren. Vroege bolbloemetjes kondigen lekker warm weer en zon aan. Wie verlangt daar nu niet naar?! De bloeiende narcisjes die GroenRijk voor je heeft, werken bijna vertederend, zo fragiel, sierlijk en verrassend zijn ze. De fijne, gele bloempjes van Narcissus ‘Tête à Tête’ lijken zelf nog nauwelijks te geloven dat ze er al mogen zijn, zo bedremmeld buigen ze hun kopjes onder alle aandacht die ze krijgen. Maar tegelijk spat de ondeugende vrolijkheid ervan af. Zet ze in de kamer of buiten. Het kan allebei.

Uit Spanje en Portugal
‘Tête à Tête’ behoort tot de dwergnarcisjes die in de Narcissus Cyclamineus Groep zijn ingedeeld. Die schitterende narcisjes hebben de meeste eigenschappen geërfd van Narcissus cyclamineus, een soort die op vochtige bergweiden in Spanje en  Portugal voorkomt. Deze soort werd voor het eerst in 1816 beschreven en is sindsdien in het wild zeldzaam geworden omdat de vraag naar bolletjes van dit juweel enorm was. Ze werden overal uitgegraven. Dat gebeurt nu niet meer. GroenRijk verkoopt alleen gekweekte planten. Deze botanische (dat betekent: kleine) soort wordt niet hoger dan 20 cm, heeft smal lijnvormig blad en alleenstaande, naar beneden knikkende, felgele trompetjes (de cupjes) waarboven de dekblaadjes bijna als een soort kroontje naar achteren (naar boven) zijn gericht. Er zijn heel wat kweekvormen (cultivars) uit ontwikkeld, waarvan ‘Tête à Tête’ er één is, maar wel de misschien meest geliefde en meest gekweekte. De planten worden tweemaal per jaar aangeboden, eerst als droge bolletjes die in het najaar moeten worden geplant en vervolgens nog eens – zoals nu door GroenRijk – als al bloeiend bolgewasje in pot aan het eind van de winter. De in de tuin geplante  bolletjes van ‘Tête à Tête’ zullen pas vanaf half maart tot half april bloeien.

‘Tête à Tête’ is er sinds 1949
In dat jaar ontstond deze verbeterde hybridenarcis in Engeland, als resultaat van langdurig bestuivings- en selectiewerk met verschillende exemplaren van een al oudere cultivar die ‘Cyclataz’ heette. ‘Tête à Tête’ is dus eigenlijk, net zoals ooit veel Egyptische farao’s, het in dit geval schitterende resultaat van een broeder-en-zusterhuwelijk. De (Franse) naam ‘Tête à Tête’ slaat op het feit dat er vaak (maar niet altijd) meer bloempjes aan iedere bloeistengel verschijnen: hoofdje bij hoofdje. Er kunnen een, twee of zelfs drie bloempjes per stengel verschijnen. Het zijn zeer sterke planten gebleken die – ook als ze in pot vroeg in bloei zijn getrokken – daarna in de tuin kunnen worden geplant om daar te verwilderen. Na enkele jaren zal het groepje bolletjes zich dan spontaan uitbreiden en volop bloeien. De bloemdekblaadjes wijzen bij ‘Tête à Tête’ minder sterk naar achteren dan bij de wilde N. cyclamineus en het cupje wordt tijdens het uitbloeien wat meer oranje.

Verzorging van ‘Tête à Tête’ in pot
Zet de kweekpot binnen in een sierpotje op een lichte plek. Buiten op het terras of balkon kan ook. Maar wen ze dan eerst tijdens zacht weer langzaam aan de koudere omstandigheden. Zorg ook dat het kluitje waar de bolletjes in groeien, niet kan bevriezen. Ook dan de kweekpot in een wat zwaardere pot zetten (vooral tegen het wegwaaien). Zorg dat de potkluit niet uitdroogt. Als de bolletjes zijn uitgebloeid, kun je het kluitje uit de kweekpot halen en in de tuin planten. Daar kun je ze laten verwilderen.

TIP
Als je jouw ‘Tête à Tête’ na het uitbloeien in de tuin plant, doe dat dan op een vochtig plekje waar niet de hele dag de zon op staat en waar ze lekker kunnen verwilderen.

In kort bestek
‘Tête à Tête’ is een dwergnarcisje (ca. 15 cm hoog) met een sierlijk knikkend, geel trompetbloempje met daarachter licht naar achteren wijzende bloemdekblaadjes. Er kunnen een, twee of zelfs drie bloempjes per stengel verschijnen. GroenRijk biedt ze nu bloeiend, in pot gekweekt aan. Ze kunnen in huis of op balkon of terras staan en zullen wekenlang bloeien als je zorgt dat het potkluitje niet uitdroogt. Een vertederende, vrolijke voorjaarsbode!   

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...