Begonia

Begonia

‘Magic Colours’-bladbegonia’s zijn verrassend anders en mooi

De naam ‘Magic Colours’-bladbegonia’s staat voor een hele serie opvallende, eigenzinnige, kleurrijke begonia’s die het in je huis geweldig zullen doen. Ze zijn best een tikkeltje exotisch. Je zou ze zo op een Algerijnse markt of in India kunnen verwachten. Die uitstraling hebben ze: Bohemian style, vrij, nieuwsgierig, een beetje uitdagend, maar vooral heel mooi met hun verassende bladvormen en prachtige kleuren en bladtekeningen. Een feest om te zien!

Het plantengeslacht Begonia telt zes groepen met in totaal meer dan 1000 soorten die onderling enorm verschillen (bloeiende en botanische begonia’s, knolbegonia’s, bladbegonia’s enz.). Van die soorten bestaan weer duizenden cultivars en hybriden (kruisingsproducten), waarvan de meeste vooral om hun bloemen worden geteeld, maar bij bladbegonia’s gaat het vooral om de vaak prachtige bladeren. Dat geldt zeker voor de planten  uit de ‘Magic Colours’-serie. Die kunnen soms ook fraai bloeien, maar die bloempjes vallen meestal snel af. Het zijn dus echte bladplanten!

Begonia Rex Groep

Binnen de grote groep bladbegonia’s bestaan weer ondergroepen De belangrijkste daarvan is de Begonia Rex Groep. De ‘Magic Colours’-bladbegonia’s behoren tot die Begonia Rex Groep. Het zijn hybrideplanten die voornamelijk van Begonia rex afstammen, een soort die in het wild in Assam (noordoost-India) voorkomt. Al die planten groeien uit dikke wortelstokken, waaruit de opvallend gekleurde en gevormde bladeren aan 15-30 cm lange stelen verschijnen. Ook die stelen zijn soms fraai (bijvoorbeeld felrood) gekleurd.

Om je een idee van die ‘Magic Colours’ te geven

De (Nederlandse) kweker van de ‘Magic Colours’ komt regelmatig met verrassende nieuwe combinaties van bladvormen en -kleuren. We doen een greep uit het vele dat er al is. De namen doen er niet erg toe, maar we noemen ze toch om niet helemaal het spoor in dat veld vol variaties kwijt te raken (het gaat dus om bladkleuren): ‘Baronessa’ zilverwit met groen en daarop witte spikkels; ‘Red Tango’ paars met donker-groengrijs; ‘Jolly Silver’ zilver met grijs; ‘Pinkpop’ rozepaars met witte band; ‘Red Kiss’ zwart met rood; ‘Jive’ groen met zwarte randen; ‘Hugh McLaughlan’ paars met zilver en donkerder nerven; ‘Dark Mambo’ paarszwart; ‘Etna’ purper met rode vlekken; ‘Fedor’ zilver met paars en groene nerven; enz. GroenRijk heeft uit het vele dat er is een schitterend aanbod samengesteld. Niet alleen met die mooie, sprekende bladkleuren en bladtekeningen, maar ook met heel verschillende bladvormen, soms gaafrandig soms alsof ze uit iets veel groters zijn losgescheurd, zo onregelmatig. Maar steeds is de basisvorm hartvormig rond tot gerekt en puntig. Ook de plantvormen zelf zijn heel mooi en juist regelmatig. De planten staan vol in blad.

 

Zo verzorg je ‘Magic Colours’ goed

Zet de bladbegonia die je koos op een lichte plek, maar niet in langdurig, fel, direct zonlicht. Dat moet

je vooral tijdens de zomermaanden vermijden, omdat de instraling dan veel sterker is. Als een plant tijdelijk wat donkerder staat overleeft hij dat ook wel, maar dat kan ten koste gaan van de mooie bladtekening. Gewone kamertemperaturen (18-23 °C) zijn prima. Tijdens de winterrust mag de temperatuur tot 16 °C dalen. Bladbegonia’s kunnen slecht tegen droge lucht. Dus besproei je plant regelmatig met een nevelspuit, of zet hem met pot en al in een schaal met water op een laagje grind. Doordat het water uit de schaal verdampt blijft de lucht rond de plant vochtig en je kunt goed zien wanneer er weer water moet worden bijgevuld. Geef regelmatig water. Tussen de gietbeurten in mag de potgrond wat indrogen. Hoe lichter de plant staat des te meer water heeft hij nodig. Tijdens de winterrust mag je wat minder vaak gieten. Vaak worden de planten ook eens per week met pot en al gedompeld. Dat houdt in: de plant wordt in een bak lauwwarm water gezet en als de potkluit zich vol water heeft gezogen, de plant weer droog zetten en even uit laten lekken voor je hem weer op zijn normale plek zet. Als je dat doet, hoef je niet apart water te geven. Aangeraden wordt om met zo zacht mogelijk water te gieten: regenwater of onthard water is prima. Geef je planten één keer in de twee weken wat plantenvoedsel. Dat kan bijvoorbeeld vloeibare plantenvoeding zijn die je in het gietwater doet, of gebruik voedingsstaafjes of andere voedingsmiddelen die je in de potgrond steekt en die automatisch voedsel afgeven als de plant er om vraagt. GroenRijk heeft ook op dat gebied alles voor je in voorraad wat je maar nodig zou kunnen hebben.

Verplanten/verpotten is niet gauw nodig

Dat hoeft eigenlijk pas als de wortelstok het hele oppervlak van de pot bedekt. Maar als je gaat verpotten, doe dat dan liefst in maart. Kies een iets grotere, maar niet diepere pot en gebruik gewone standaard potgrond. Plant je ‘Magic Colours’-plant daarin even diep als hij eerder stond. Bladbegonia’s vormen tamelijk oppervlakkig groeiende wortelstokken, daarom worden ze ook vaak in vrij platte bakken of schalen geplant. De wortels zijn nogal teer. Druk  tijdens het verpotten de grond rond de wortels daarom liever niet met je vingers aan. Het trucje om dat zonder wortelbeschadiging te doen, is door flink op de potrand te tikken. De potgrond verdicht zich dan ook.

TIP

Tijdens de zomer kan je ‘Magic Colours’-plant ook op een licht beschaduwde, beschutte plek buiten staan. Maar zorg dat hij daar niet op de tocht staat.

In kort bestek

De  prachtige ‘Magic Colours’-begonia’s zijn super-bladbegonia’s met schitterend gekleurde en gevormde bladeren. Sfeervol en heel decoratief, zelfs bijna exotisch ‘Bohemian style’. Dankbare planten die heel oud kunnen worden. Ze groeien uit een wortelstok en zijn makkelijk te verzorgen. Zet ze licht en geef ze water en regelmatig een beetje voeding. Meer vragen ze niet. Planten om echt van te genieten! Nu bij GroenRijk.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Dé tuinmeubel trends van 2024

Het is officieel lente en het is tijd om te genieten van het buitenleven! Breng kleur in de tuin met kleurrijke perkplanten, maak je huis weer een stuk lichter met fijne woonaccessoires én geniet van de eerste zonnestralen op een comfortabele tuinset. Wil je jouw tuinset vervangen, of uitbreiden? Bekijk dan de laatste trends op het gebied van tuinmeubelen, die je uiteraard allemaal bij ons in de showroom vindt! In deze blog delen we dé trends op het ge...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...