Buxusmot

Hoe kan ik rupsen van de Buxusmot herkennen ?

De rups van de buxusmot is te herkennen aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam met een lengte van ongeveer 4cm en een patroon heeft van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen.De schade aan de buxus herken je door bruinverkleuring, dode blaadjes, bladskeletten en kale takjes. Ook zie je tussen de bladeren spinrag en een groene moes wat als uitwerpselen achter blijft. Vaak is de bladnerf nog zichtbaar. De Buxusmot heeft 2-3 generaties per jaar, hierom is het noodzakelijk om regelmatig de Buxus na te kijken op aanwezigheid van de rups/larven van de Buxusmot vanaf April tot Oktober. De piek van de Buxusmot is van juli tot eind september.

Hoe kun je de Buxusmot bestrijden ?

Het aantrekken van vogels, vooral mezen, kan de kans op de Buxusmot behoorlijk verkleinen omdat deze vogels veel rupsen eten in het voorjaar en ook hun jongen hiermee voeden. Als je ze toch wilt bestrijden zijn er diverse middelen van Bayer, Ecostyle of Topbuxus verkrijgbaar om de buxus mee te behandelen. Het is van belang dat je Buxus in zijn  geheel nat is, ook aan de onderzijde van het blad. Dus spuit de Buxus vanaf boven maar ook vanaf onder en tussen de plant goed in, zodat je de gehele plant goed hebt geraakt.

Is de Buxus al erg aangetast met de Buxusmot snoei hem dan eerst flink terug voor behandeling (zonder de vorm aan te tasten) zodat de rupsen goed in het zicht komen en ze minder te eten te hebben. De Buxus kunt u dan na de behandeling en als de rupsen weg zijn weer bemesten zodat deze zich weer zal herstellen.

Indien de Buxusmot aanwezig is in je Buxus en je zult deze niet gaan bestrijden dan zal deze binnen enkele dagen geheel kaal worden gevreten en hierdoor afsterven.

Hoe kun je de Buxusmot voorkomen ?

Indien u de Buxusmot aantasting wilt voorkomen dient men de levenscyclus van Buxusmot te onderbreken. Met de BUXatrap Buxus monitoringval van Bayer vang je de mannetjes motten waardoor de levenscycles van de Buxusmot wordt onderbroken. De mannetjes worden aangetrokken door het feromoon in de monitoring mottenval. Door de transparanten houder is het gemakkelijk om te controleren hoeveel motten er zijn gevangen. De monitoringval is voor ongeveer 180m² of 200m¹ en 3 maanden actief. Met de BUXatrap navulverpakking is de val gemakkelijk te hergebruiken

Voor meer advies over de Buxusmot kom langs in onze winkel in Beneden Leeuwen, of neem contact op.

 

Producten voor Buxusmot

 • Ecostyle Spruzit-R concentraat 100ml

  Ecostyle Spruzit-R concentraat 100ml

  Ecostyle
  12,95
 • Ecostyle Spruzit-R gebruiksklaar 750ml

  Ecostyle Spruzit-R gebruiksklaar 750ml

  Ecostyle
  11,95
 • Bayer Decis concentraat 20ml

  Bayer Decis concentraat 20ml

  Bayer
  13,25
 • Bayer Decis spray 1000ml

  Bayer Decis spray 1000ml

  Bayer
  11,25
 • Bayer Pyrethrum concentraat 30ml

  Bayer Pyrethrum concentraat 30ml

  Bayer
  13,25
 • Bayer Pyrethrum spray 400ml

  Bayer Pyrethrum spray 400ml

  Bayer
  11,45
 • Bayer BUXatrap Buxus monitoringval

  Bayer BUXatrap Buxus monitoringval

  Bayer
  39,95
 • Bayer BUXatrap Buxus monitoringval navulverpakking

  Bayer BUXatrap Buxus monitoringval navulverpakking

  Bayer
  16,95