Zaaitips voor groene vingertjes

Zaaitips voor groene vingertjes

Mede met dank aan de grootgrutter Albert Heijn is moestuinieren nu ook onder kinderen heel populair. En terecht, want het is leuk, leerzaam en gezond! Daarom heeft Groenrijk speciaal voor moestuiniertjes in de dop een inspirerend en handig e-book gemaakt. Download het hier en ontdek veel praktische tips voor het succesvol zaaien, kweken en oogsten van groenten en kruiden. Om je op weg te helpen hierbij alvast drie goede zaaitips. Je vindt er nog meer in het e-book!

Tip 1: Aaien! 

Het klinkt gek, maar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ontkiemende plantjes die je dagelijks even voorzichtig aait tot wel 70 procent sneller ‘aanslaan’ (dus goed worteltjes vormen). Dat vinden kinderen natuurlijk superleuk en spannend! Wacht tot de zaailingen zo’n 3 centimeter groot zijn en ga met je hand zachtjes even heen en weer over de bovenkant van de plantjes. Voor heel tere plantjes kun je een veer of een stukje keukenpapier gebruiken.

Tip 2: Dunne zaden, dikke zaden

In zo’n minipotje van Albert Heijn voor op de vensterbank kun je de zaadjes heel makkelijk kwijt, zonder risico dat de wind roet in het eten gooit. Maar als je buiten zaait kan dat wat lastiger zijn. De stelregel is dat je dunne zaadjes heel ondiep in de grond stopt; eigenlijk over de grond verspreid en er vervolgens wat aarde overheen wrijft. Dikke zaden stop je wat dieper in de grond, zo’n 3 centimeter diep. Dunne, fijne zaden kunnen snel wegwaaien en je kunt er al snel te veel van bij elkaar ‘gooien’. Vermeng die kleine zaadjes daarom met wat vochtig zand, zodat je ze gelijkmatiger kunt verspreiden en ze ook niet weg kunnen waaien.

Tip 3: Eetbare bloemen

Zaai ook wat eetbare bloemen. Wist je dat de vrolijk gekleurde bloemen van de Oost-Indische kers eetbaar zijn en een beetje peperig smaken? Heel lekker op een boterham met kaas! Ook mooi en eetbaar: de hemelsblauwe bloemetjes van komkommerkruid (borage of bernagie) en de paarse bloemetjes van bieslook. Leuk om een salade mee te versieren, en je moestuin fleurt er enorm van op!

Bekijk de tips en geniet van een prachtige moestuin! 

De moestuinexperts van GroenRijk hebben tips en antwoorden op veel gestelde vragen op een rij gezet. Pas de tips toe en geniet van een prachtige moestuin: klik hier om het e-book te downloaden. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...