Wat heb ik met een olifant te maken?

Wat heb ik met een olifant te maken?

Alocasia wordt ook wel olifantsoor genoemd. Niet zo vreemd, want de bladeren van deze plant kunnen enorm groot worden. Bij sommige soorten lijkt de bladvorm ook op een olifantsoor. Bladeren van de Alocasia kunnen een doorsnede van anderhalve meter bereiken. In tropische regenwouden worden ze dan ook gebruikt als paraplu om onder te schuilen.  

Alocasia, (reuzen) Taro of olifantsoor

Gelukkig voor kleinbehuisden hebben niet alle Alocasia’s zulke enorme bladeren. Het geslacht Alocasia uit de aronskelkfamilie (Araceae) kent familieleden in letterlijk alle soorten en maten. Zoals de Alocasia Zebrina met het pijlvormige blad en de zebraprint op de stelen. Of de Alocasia Lauterbachiana met het gezaagde blad met de rode onderkant. Kijk ook eens naar een bijzondere beauty als Alocasia Polly. Deze heeft een schitterende tekening op het blad door de opvallend duidelijke lichtgroene bladnerf. 

Alocasia, een plant voor gevorderden

Kan je aardig overweg met groen in huis en wil je wel eens wat anders dan die onverwoestbare maar saaie graslelie? Dan is olifantsoor dé plant voor je. Schrik jij niet terug voor een korte gebruiksaanwijzing, dan heb je een bijzonder en decoratief item in huis. 

Zes tips voor succes met Alocasia

  1. Een Alocasia wil veel licht. Geef de plant een plek bij een raam op het oosten of westen, maximaal twee meter van een raam.
  2. Geef Alocasia’s veel water en zorg dat dat water lauwwarm is.
  3. Alocasia’s zijn een tropisch regenwoud gewend, dus een hoge luchtvochtigheid. Spuit minimaal een keer per week met een plantenspuit. Naast goede groei zorgt dit voor minder kans op spint.
  4. Zorg dat het water dat je geeft helemaal opgaat, maar laat de grond nooit helemaal uitdrogen.
  5. Schrik niet als er af en toe een blad af valt. Olifantsoor is constant in ontwikkeling. Voldoende water en zonlicht zorgen voor nieuwe aanwas van blad.
  6. Alocasia’s groeien als kool, check geregeld of de plantpot nog groot genoeg is. Een pot met verse aarde zorgt voor nieuwe energie. Ruime luchtige grond stimuleert de wortelgroei. 

Bonustip

Alocasia is net een puber: hard groeien en veel eten. Zorg dus voor relatief veel voedingsstoffen. GroenRijk heeft een groot assortiment plantenvoeding. Een vloeibaar soort is ideaal voor Olifantsoren. 

Bovenstaande tips gevolgd? Dan moet je er niet van opkijken dat je Alocasia een halve meter per kwartaal groeit! 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Dé tuinmeubel trends van 2024

Het is officieel lente en het is tijd om te genieten van het buitenleven! Breng kleur in de tuin met kleurrijke perkplanten, maak je huis weer een stuk lichter met fijne woonaccessoires én geniet van de eerste zonnestralen op een comfortabele tuinset. Wil je jouw tuinset vervangen, of uitbreiden? Bekijk dan de laatste trends op het gebied van tuinmeubelen, die je uiteraard allemaal bij ons in de showroom vindt! In deze blog delen we dé trends op het ge...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...