Groen klimaatplein

Het klimaat verandert ook in Nederland de afgelopen jaren vrij snel. Het bewustzijn rondom klimaatverandering groeit dan ook steeds meer. We zien steeds vaker droge periodes afgewisseld met hevige regenval. Dit heeft ook impact op de natuur en biodiversiteit in Nederland. Alles wat je als individu in de tuin doet, kan impact hebben op het lokale ecosysteem, zo ook jouw bewuste inspanningen om een steentje bij te dragen aan de biodiversiteit en om water- en hittestress op te lossen. Tuinbranche Nederland heeft met haar leden als missie om bij te dragen aan een gezonde, groene leefomgeving voor mens en dier. Bij GroenRijk Beneden Leeuwen dragen we hier graag aan bij, daarom kun je bij ons terecht op het groen klimaatplein voor een flinke dosis aan inspiratie en motivatie, zodat je meteen aan de slag kunt gaan in de tuin! 

Het Groen Klimaatplein van GroenRijk Beneden Leeuwen

Op het Groen Klimaatplein in ons tuincentrum adviseren we je graag op het gebied van duurzaam tuinieren. Je vindt hier diverse soorten ideeën en oplossingen om beetje bij beetje te verduurzamen in de tuin. Laat je inspireren door de verschillende thema's die aan bod komen en stel ons gerust al jouw vragen! Je kunt bijvoorbeeld rekenen op inspiratie rondom:

Binnen deze verschillende thema's is er altijd informatie beschikbaar zodat je steeds weer iets nieuws leert op het gebied van duurzaam tuinieren. Daarnaast kun je zelf aan de slag met slimme oplossingen om steeds weer een stapje in de duurzame richting te zetten. 

De Levende tuin: hoe maak je de tuin aantrekkelijk voor vlinders, insecten en vogels?

Het aanschouwen van een tuin vol vlinders in insecten is iets om blij van te worden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de biodiversiteit! Een tuin waar bijen en vlinders op af komen zorgt er namelijk voor dat zij voldoende voedingsstoffen kunnen vinden. Vlinders en insecten hebben een belangrijke rol in het ecosysteem, dus dat is al een hele belangrijke stap. Met een aantal kleine stappen kun je insecten en vogels naar jouw tuin lokken zoals vogelhuisjes, specifieke bloemen en planten, of een insectenhotel. We inspireren je graag met diverse producten die jouw tuin aantrekkelijker maken voor vlinders en insecten. Ook een selectie van bloemen en planten die vlinders en insecten aantrekken vind je op ons Groen Klimaatplein!

Water in de tuin: verstandig omgaan met het water

Hoe ga je nu verstandig om met het water in Nederland? We zien steeds vaker periodes van droogte én periodes van hevige regenval; hoe kun je hier goed mee om gaan? Het woord wadi is je wellicht nog onbekend. Wadi is een afkorting voor Water Afvoer Door Infiltratie. Dit is een ideale manier om regenwater op te vangen en vervolgens in de bodem te laten infiltreren. Zo wordt het grondwater aangevuld en tegelijkertijd wordt het rioolstelsel minder belast. Daarnaast is een regenton ook een slimme manier om het regenwater op te vangen en daardoor het verbruik van water in te perken. 

Groen Klimaatplein GroenRijk Beneden Leeuwen

Tegels er uit, maar wat plant je er in?

Een tuin zonder tegels neemt meer water op en voorkomt waterstress. Als je de tegels eruit hebt gehaald heb je de lastigste stap achter de rug. Wat nu? De eerstvolgende stap is het weg scheppen van het zand en het vullen van de bodem met goede grond. Daarna kun je gaan kiezen voor eenjarige planten, een mooie boom, een vijver, een kruidentuintje, meerjarige planten.... de mogelijkheden zijn eindeloos! Wil je kiezen voor specifieke planten om bijvoorbeeld een vlinder-vriendelijke tuin aan te leggen? Of ben je benieuwd naar de opties voor een wadi met begroeiing? Dan vind je op ons Groen Klimaatplein genoeg inspiratie!

Groene daken

Er zijn verschillende opties voor het aanleggen van een groen dak. Wij leggen je graag uit wat de verschillende mogelijkheden zijn, want groene daken hebben veel voordelen! Een groen dak is een verlengstuk van je tuin, nóg meer planten betekent dus ook nóg meer biodiversiteit! 

Meer advies, inspiratie en informatie? Bezoek ons Groen Klimaatplein in Beneden Leeuwen

Je bent van harte welkom op ons Groen Klimaatplein voor meer inspiratie en informatie op het gebied van duurzaam tuinieren. Samen zorgen we voor meer biodiversiteit in de regio! Heb je vragen? Stel deze gerust aan onze medewerkers, zij helpen je met veel plezier op weg!