Vrouwentong: Woonplant van de maand november 2020

Vrouwentong: Woonplant van de maand november 2020

Vrouwentong is een van de gemakkelijkste kamerplanten. De plant heeft wortelstokken, waaruit dikke opgaande zwaardvormige bladeren groeien met succulente eigenschappen. Vrouwentong is de volksnaam van de plant. Het is de stekelpunt bovenop het blad die de scherpe tongen van vrouwen, en in sommige talen specifiek schoonmoeders, moeten typeren. 

Oorsprong van de Vrouwentong

De plant komt van oorsprong uit de droge gebieden van Zuidelijk Afrika en Azië waar hij in de hete woestijnen moest zien te overleven. Sansevieria is vernoemd naar de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. Vanaf ongeveer 2004 worden naast de traditionele Sansevieria trifasciata ook cylindrica’s aangevoerd. Naast de natuurlijke rechtopgaande groei wordt deze variëteit ook in meer creatieve versies aangeboden, zoals gevlochten of in waaier-vorm. Deze komen veelal uit Thailand. 

Verzorgingstips

  • De potkluit mag opdrogen tussen de gietbeurten, in de winter droger nog wat meer. De plant staat liever te droog dan te nat. Geen water in de bladrozet geven. 
  • Door de vettige bladeren kan Vrouwentong goed tegen droge lucht. 
  • Geef de plant voldoende licht, hij kan zelfs in de volle zon. 
  • Een rustperiode is niet noodzakelijk. 
  • De ondergrondse wortelstok heeft een enorme kracht en kunnen de (plastic) binnenpot vervormen en de buitenpot laten barsten. Voor het zover komt moet de Zamioculucas worden verpot.  
  • Vrouwentong is luchtzuiverend en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Dit verbetert het leefklimaat, aantrekkelijke informatie om te delen met uw klanten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...