Impatiens 'New Guinea' wacht ongeduldig op jou

Impatiens 'New Guinea' wacht ongeduldig op jou

Vanaf half april is het vlijtig Liesje van de soort 'New Guinea' al helemaal klaar voor het tuinseizoen. Neem er een paar mee en ze gaan helemaal los. Tot aan de laatste nachtvorst blijven deze planten onvermoeibaar bloeien.


Ongeduldig
Vlijtig Liesjes hebben in hun Latijnse naam het woord Impatiens ofwel ongeduld. Ze kregen die naam vanwege de manier waarop ze zaad maken. Dat springt namelijk uit de zaaddoosjes als je ze aanraakt. De Impatiens 'New Guinea' is een sterke soort die oorspronkelijk uit Papoea Nieuw-Guinea komt, waar ze vanaf 1960 is gekweekt. Inmiddels zijn er tientallen variaties te koop. De bladeren zijn wat langwerpig met een fijn karteltje aan de randen. De bloemen zijn wit, roze, oranje rood, violet of paars. Er bestaan van deze soort ook vlijtig Liesjes met tweekleurige of gevulde bloemen.
 

Powerrrr
De Impatiens 'New Guinea' kan echt heel veel hebben. Zon, halfschaduw en zelfs schaduw vindt ze allemaal prima. Ze is daardoor ook ideaal om in hangzakken kleur te geven aan wat donkere muren of schuttingen. Je ziet haar ook veel in hanging baskets, potten en balkonbakken of vooraan in een plantenborder. De maximale hoogte verschilt per soort, maar ligt rond 25 en 50 cm. Een extra voordeel van de Impatiens 'New Guinea' is dat ze zowel binnen als buiten kan staan. Je vindt dus altijd wel een plekje voor haar!
 

Onbezorgd genieten
De Impatiens 'New Guinea' is een sterke plant. Zelfs een slechte zomer of een lange regenperiode zijn geen probleem. Dat maakt de verzorging lekker makkelijk. Voor een zo lang mogelijke en uitbundige bloei let je hier op:

  • Met potgrond geef je een goede start.
  • Verwijder dode bloemen, zodat zij vlijtig doorgaat met bloemen maken.
  • Geef potten en bakken in de schaduw éénmaal per drie dagen water.
  • Planten op een zonnige plek geef je eens per twee dagen water, en bij warm weer dagelijks.
  • Geef eens per 14 dagen wat vloeibare voeding.

 

Krachtig karakter

Een andere bekende vlijtig Liesjes-familie is de Impatiens walleriana. De bloemen zijn vaak iets zachter van kleur en deze soort kan wat minder goed schaduw hebben. Ook is de Impatiens walleriana vooral geschikt voor buiten. Door haar sterke eigenschappen wint de Impatiens 'New Guinea' dan ook steeds meer terrein. Misschien verovert ze ook wel een plekje bij jou!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Dé tuinmeubel trends van 2024

Het is officieel lente en het is tijd om te genieten van het buitenleven! Breng kleur in de tuin met kleurrijke perkplanten, maak je huis weer een stuk lichter met fijne woonaccessoires én geniet van de eerste zonnestralen op een comfortabele tuinset. Wil je jouw tuinset vervangen, of uitbreiden? Bekijk dan de laatste trends op het gebied van tuinmeubelen, die je uiteraard allemaal bij ons in de showroom vindt! In deze blog delen we dé trends op het ge...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...