Klein pampasgras, groots effect

Klein pampasgras, groots effect

De witte pluimen en lange smalle bladeren van de Cortaderia selloana 'Pumila' dansen sierlijk op het ritme van de wind. Dit compacte pampasgras kan goed tegen vorst en groeit prima op vrijwel iedere bodem.

 

Pluizige pluimen

Pampasgras (Cortaderia) groeit vooral op drogere Zuid-Amerikaanse berghellingen en grasvlaktes of pampa’s. Er bestaan zo’n 25 wilde soorten. Vooral de Cortaderia selloana is, met haar grote pluimen en lange bladeren, een indrukwekkende plant in je tuin. De stengels van grotere soorten kunnen tot wel 300 cm hoog reiken. Voor de kleinere tuin of op je terras is de gekweekte Pumila een prima keus. Dit pampasgras houdt het bij 120 tot 150 cm en blijft in een pot nog wat kleiner.


Vrouwelijke charme

De Cortaderia selloana 'Pumila' is een tweehuizige plant, wat betekent dat er mannelijke én vrouwelijke planten van deze soort bestaan. Vooral de vrouwelijke planten hebben een mooie bloeiwijze met sierlijke bloempluimen, vandaar dat tuinders vooral deze kweken door vermeerderen. De Pumila bloeit van augustus tot in oktober. Tijdens een nazomer met rustig weer kunnen haar witte bloemen nog maanden mooi blijven. De gedroogde pluimen staan ook mooi in een hoge vaas. 


Scherpe sierlijke bladeren

Pampasgras is een hele makkelijke plant. Ze groeit prima op allerlei grondsoorten, zolang die goed doorlatend is. Ook kan ze goed tegen wind en wat winterse kou. Grotere soorten kunnen prima alleen een deel van je tuin opsieren, maar met de compactere Pumila kun je wat meer kanten op. De scherpe, smalle bladeren van dit siergras zijn opvallend langwerpig en hangen mooi breed over. In het naseizoen kleuren ze van donkergroen naar gelere tinten.


Overal thuis

Pampasgras voelt zich op vrijwel iedere grondsoort thuis. Met deze tips geniet je jarenlang van je sierlijke Cortaderia selloana 'Pumila':

  • Plant dit siergras op een plek in de volle zon, of met wat lichte schaduw.
  • Verwijder de bladeren niet tijdens de winter. Ze vormen een goede bescherming tegen de kou.
  • Vooral de jonge planten moet je beschermen tegen vrieskou. Bind de droge bladeren samen en bescherm de onderkant met bijvoorbeeld stro of bladeren.
  • Knip na de winter de oude en dode bladeren en stengels weg, of snoei de plant terug tot een hoogte van ongeveer 30 cm, zodat zij weer opnieuw kan gaan groeien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Steengoede plantenmix 

Wil jij graag makkelijke planten die het op veel plekken goed doen en vaak ook nog wintergroen zijn? Dan heeft GroenRijk een geweldige vaste plantenmix voor je die prachtig staat in je border én in een rotstuin of stapelmuur.

 

  • Erysimum linifolium 'Bowles Mauve' is een steenraket of muurbloem die bloeit van mei tot en met september met lilapaarse bloemen en lange grijsgroene bladeren. Deze groenblijver wordt 50 tot 60 cm hoo...
Lees meer...
Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...