Alle voor- en nadelen van kerstbomen en kunstkerstbomen

Alle voor- en nadelen van kerstbomen en kunstkerstbomen

Het is bijna weer zover: Kerst! Wie aan de kerstdagen denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan lekker eten met goed gezelschap én natuurlijk een versierde kerstboom. Aangezien we de afgelopen jaren ons steeds bewuster zijn over onze omgeving en duurzaamheid, krijgen wij in ons tuincentrum ook steeds vaker de vraag: wat zijn de voor- en nadelen van kerstbomen én kunstkerstbomen? Die vraag snappen wij wel! Het aanbod is tegenwoordig erg groot en waar doe je goed aan? Daarom heeft onze expert op het gebied van kerstbomen en kunstkerstbomen alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen van een kerstboom

 • Een echte kerstboom ruikt natuurlijk heer-lijk! Alleen met een echte boom krijg je die bekende dennengeur in huis.
 • Het uitkiezen en het kopen van een kerstboom is natuurlijk al een uitje. Elk jaar hebben wij een inspirerende kerstshow in ons tuincentrum. Maak er dus een (mid-)dagje uit van en kom de mooiste kerstboom shoppen.
 • Heb je een kerstboom met kluit? Dan kun je de boom na de feestdagen ook nog terug planten in de tuin. Wellicht kun je hem het jaar daarop weer gebruiken. Lekker duurzaam!

Nadelen van een kerstboom

 • Een kerstboom neem je vaak in de auto mee naar huis en sleep je vervolgens door de woonkamer op de plek waar hij moet staan. Gevolg? Een auto én huis vol naalden. Niet heel prettig natuurlijk…
 • Vaak ontkom je er niet aan: uitvallen van naalden. Zeker wanneer je een kerstboom met kluit hebt, vallen de naalden over het algemeen sneller uit.
 • Heb je huisdieren? Zowel het water van een afgezaagde kerstboom als de naalden zijn giftig. De naalden zijn erg scherp en kunnen in het ergste geval gaatjes in de slokdarm maken.

Kerstbomen en kunstkerstbomen

Voordelen kunstkerstboom

 • Waar bij een echte kerstboom de naalden op de grond vallen, heb je daar met een kunstkerstboom geen last van. Laat die stofzuiger maar in de kast!
 • Tegenwoordig zijn kunstkerstbomen niet meer van echte kerstbomen te onderscheiden.
 • Zelfs met een kunstkerstboom heb je geen losse kerstverlichting nodig. Er zijn namelijk kunstkerstbomen bij ons verkrijgbaar mét verlichting. Handig toch?
 • Kunstkerstbomen zijn eenvoudig op te zetten door middel van takken die voorzien zijn van cijfertjes of kleurtjes. Kind kan de was doen!
 • Een kunstkerstboom blijft jaar in, jaar uit mooi.

Nadelen kunstkerstboom

 • Met een kunstkerstboom mis je natuurlijk die echte, authentieke geur van een echte kerstboom.
 • Een mooie kunstkerstboom is best een investering. Maar aangezien je lang doet met een kunstkerstboom verdient het zich met de jaren terug.
 • Kunstkerstbomen staan vrijwel altijd op een standaard. Deze kun je natuurlijk verbergen door een mooie mand om de standaard te plaatsen.

Kom langs bij GroenRijk Beneden Leeuwen voor echte kerstbomen en kunstkerstbomen!

Heb jij jouw keuze gemaakt? Kies je dit jaar voor een kerstboom of kunstkerstboom? Of wil je het aanbod met bomen toch liever in het echt zien? Geen probleem! Bezoek GroenRijk Beneden Leeuwen om alles soorten te bekijken. Heb je vragen? Onze medewerkers staan altijd voor je klaar, beantwoorden maar al te graag jouw vragen en helpen je met het uitzoeken van een kerstboom óf kunstkerstboom. Laat de feestdagen maar komen!

Bekijk openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...