Top 5 kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Top 5 kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Niet elke ruimte biedt wellicht voldoende licht om alle kamerplanten gelukkig en gezond te kunnen houden. Gelukkig zijn er ook kamerplanten die het goed kunnen doen in een donkere ruimte. Vandaag delen we een lijstje met kamerplanten die weinig licht nodig hebben, waardoor je ook in een ruimte met weinig zonlicht kunt genieten van kamerplanten!

Zijn er kamerplanten die weinig licht nodig hebben?

Over het algemeen heeft iedere kamerplant licht nodig, maar we maken het onderscheid in planten die in de schaduw of met heel weinig licht toch goed kunnen groeien. Onder ‘weinig licht’ verstaan we bijvoorbeeld niet direct bij het raam, maar juist naast het raam, of in de buurt van een raam op het Noorden. Voor ramen op het Oosten, Zuiden en Westen kun je dan meer afstand bewaren tot ongeveer 6 meter. 

Welke kamerplanten hebben weinig licht nodig? 

  • Calathea: Bij veel licht verkleuren de bladeren van de Calathea, die anders een mooi patroontje hebben, daar komt dan ook de naam Pauwenplant vandaan zoals we deze ook kennen.
  • Philodendron: Een schaduwplaats is voor de Philodendron geen enkel probleem, graag zelfs. Daarnaast is deze plant luchtzuiverend, wat altijd mooi meegenomen is! 
  • Sansevieria: ook wel bekend onder de naam Vrouwentong is de altijd gemakkelijke Sansevieria. Deze krijgt eerder te veel water dan te weinig, dus bescheidenheid is belangrijk als je haar verzorgt. Qua zonlicht en schaduw heeft deze plant weinig eisen, dus een plaats verder van het raam is geen enkel probleem. 
  • Zamioculcas: Deze kamerplant heeft weinig wensen als het gaat om bewatering en zonlicht. Weinig water is juist goed voor deze kamerplant!
  • Cactus Euphorbia: De variant van de Cactus die officieel geen lid is van de cactus-familie, maar qua uitstraling zeker in het rijtje past. Naast dat deze weinig water nodig heeft is ook zonlicht geen belangrijk aandachtspunt. 

Voor iedere ruimte een geschikte kamerplant

Hoewel licht uiteraard een essentieel onderdeel is om gezonde kamerplanten te hebben, zijn er gelukkig ook verschillende mogelijkheden voor kamerplanten die wat verder bij het raam vandaan kunnen staan, of die goed terecht kunnen op een plek in huis waar minder zonlicht komt. Wellicht vind je nu tóch nog een geschikte kamerplant! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...