Mei is de maand van de bij

Mei is de maand van de bij

Gelukkig is mei de maand van de bij! Dat betekent dat we extra aandacht besteden aan deze zoemende vrienden. Bijen zijn namelijk ontzettend belangrijk voor onze ecosystemen én tuinen. Wist je bijvoorbeeld dat een derde van ons voedsel afhankelijk is van bestuiving door bijen? Het is dus hoog tijd om deze harde werkers eens in het zonnetje te zetten.

Wat is er nu leuker dan jouw tuin omtoveren tot een paradijs voor bijen? Bij ons in het tuincentrum vind je alles wat je nodig hebt om bijen aan te trekken en te helpen. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke bloemenzaden, een bijenhotel, inheemse planten en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

5 voordelen van de bij

Bijen zijn belangrijke diertjes voor onze wereld. Belangrijker dan we misschien denken. We zetten enkele voordelen van deze blije vrienden voor je op een rij!

 1. Bestuiving: Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Zonder bijen zou de natuurlijke bestuiving sterk verminderen, wat uiteindelijk zou leiden tot minder voedselproductie en minder biodiversiteit in onze tuinen.
 2. Productie van honing en bijenwas: Bijen produceren niet alleen honing, maar ook andere waardevolle producten zoals bijenwas en propolis. Honing is niet alleen een lekkere zoetstof, maar heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Wist je dat bijenwas ook gebruikt wordt in producten zoals cosmetica, kaarsen en zelfs medicijnen?
 3. Ondersteuning van andere insecten: Bijen zijn niet alleen belangrijk voor eigen bestuiving, maar ondersteunen ook andere insecten zoals vlinders en hommels. Door bijvriendelijke bloemen en planten in je tuin te planten, creëer je een gezonde en biodiverse omgeving voor allerlei insecten.
 4. Duurzame toekomst: Bijen zijn belangrijk voor de natuurlijke bestuiving van gewassen en planten, wat uiteindelijk leidt tot een grotere voedselproductie en een gezonder milieu. Door bijen te ondersteunen, draag je dus indirect bij aan een duurzame toekomst.
 5. Educatief: Bijen zijn fascinerende dieren en het observeren van hun gedrag kan kinderen en volwassenen veel leren over de natuur. Het houden van bijen in bijvoorbeeld een bijenkorf kan een leerzame en boeiende hobby zijn.

6 x Meer bijen in de tuin!

Ben je klaar om je tuin om te toveren tot een waar vakantieoord voor bijen? Denk dan vooral aan onze volgende tips:

 • Plant bijvriendelijke bloemen en planten: Bijen zijn dol op bloemen met een hoog nectar- en stuifmeelgehalte. Denk bijvoorbeeld aan krokussen, lavendel, zonnebloemen en salie. Niet alle bloemen en planten bloeien op dezelfde momenten in het jaar. Door in jouw tuin rekening te houden met de bloeiperiode van jouw planten, heb je het hele jaar door een aantrekkelijke tuin voor de wilde bijen en honingbijen. In het voorjaar bloeien bijvoorbeeld wilgen, meidoorns en lijsterbessen. Zomerbloeiers zijn onder meer vlinderbloemen, ligusters en lindes. Voor de nazomer en herfst kun je kiezen voor de klimop of de persica.
 • Kies voor inheemse planten: Wil je gaan inzaaien of planten in jouw tuin? Kies dan voor (zaaigoed van) inheemse plantensoorten. Dit zijn planten die van oorsprong in Nederland voorkomen endeze zijn extra goed voor de bijen.
 • Neem milieuvriendelijke maatregelen: Heb je last van andere insecten? Gebruik dan preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om deze te bestrijden. Als je te rigoureus aan de slag gaat, hebben de bijen hier ook last van. Vermijd daarnaast spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen. Vaak bevatten deze stoffen die giftig zijn voor bijen.
 • Nestelplekken: Je zorgt al gemakkelijk voor nestelplaatsen voor bijen door dood hout te laten liggen, op een zonnige plek. Een mooie boomstronk of grote tak bijvoorbeeld. Maar ook de speciale insectenhotels zorgen voor mooie nestelplaatsen voor de bezige solitaire bijen. Deze bijen leven alleen en hebben een nestje nodig om hun eitjes in te leggen. Een bijenhotel biedt bescherming en een plek om te nestelen.
 • Creëer een waterbron: Bijen hebben water nodig om te drinken en hun nesten koel te houden. Plaats een ondiepe schaal of vijver met stenen of takken waar bijen op kunnen rusten.
 • Verzorg je tuin: Een nette en verzorgde tuin is niet alleen mooi om naar te kijken, maar trekt ook meer bijen aan. Zorg ervoor dat je regelmatig snoeit en onkruid verwijdert.

 

Kortom, bijen zijn ontzettend waardevol in onze tuinen en ecosystemen. Door bijvriendelijke bloemen en planten in je tuin te planten en bijenhotels te plaatsen, kun je bijdragen aan de ondersteuning en het behoud van deze belangrijke dieren. In ons tuincentrum vind je alles wat je nodig hebt om bijen aan te trekken en te ondersteunen. Kom gerust langs en ontdek hoe jij jouw tuin kunt omtoveren tot een bijenparadijs!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...