BBQ keuzehulp: Welke barbecue past het beste bij jou?

BBQ keuzehulp: Welke barbecue past het beste bij jou?

Barbecueën is een populaire manier om van lekker eten en goed gezelschap te genieten, vooral in de zomer. Of je nu een doorgewinterde grillmeester bent of een beginner die de kneepjes van het vak nog moet leren, het is belangrijk om de juiste barbecue te kiezen die bij jouw wensen en behoeften past. In deze keuzehulp bespreken we de verschillende soorten barbecues, de voor- en nadelen van elke optie en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste barbecue voor jou. In ons tuincentrum in Beneden Leeuwen helpen we je graag om een goede barbecue te kiezen!

Bestel jouw bbq online

Barbecue-overzicht: Welke BBQ past het beste bij jouw behoeften?

De drie meest populaire barbecues zijn;  

 • gas
 • houtskool 
 • elektrisch

Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en het gebruik.

Gas barbecues: Gemakkelijk, snel en veelzijdig!

Gas barbecues zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en snelheid. Ze worden snel warm en bieden een nauwkeurige temperatuurregeling, wat betekent dat je meer controle hebt over de baktijden en -temperaturen. Gas Barbecues zijn veelzijdig en bieden verschillende kookopties, waaronder directe en indirecte hitte en roken. Ze werken op propaan of aardgas en hebben een gasleiding nodig.

Voordelen van gas barbecues:

 • Gemakkelijk te gebruiken en te regelen
 • Snelle opwarm- en kooktijden
 • Veelzijdige kooktips

Nadelen van gas barbecues:

 • Duurder dan andere soorten barbecues
 • Vereist een gasleiding of propaantank

Houtskoolbarbecues: authentieke smaak en beleving!

Houtskool barbecues zijn populair vanwege de authentieke barbecuesmaak. Ze geven een rokerige smaak en aroma dat moeilijk te evenaren is met gas- of elektrische barbecues. Houtskoolbarbecues zijn ook relatief goedkoop en vereisen weinig onderhoud en reiniging. Het nadeel is dat het langer duurt voordat ze opwarmen en de temperatuurregeling is minder nauwkeurig dan bij gasbarbecues. Ze zijn ook moeilijkerer schoon te maken.
De voordelen van de houtskool barbecue:

 • Authentieke barbecuesmaak en -ervaring
 • Relatief goedkoop
 • Weinig onderhoud

Nadelen van de houtskool barbecue 

 • Langere opwarm- en kooktijden
 • Minder nauwkeurige temperatuurregeling
 • Moeilijker schoon te maken

Elektrische barbecues: milieuvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken!

Elektrische barbecues zijn gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken en warmen snel op. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, wat handig kan zijn voor mensen die in appartementen of op plaatsen wonen waar houtskool- of gasbarbecues niet zijn toegestaan. Het nadeel is dat ze een beperkt temperatuurbereik hebben en een stopcontact nodig hebben. Ze bieden ook niet dezelfde authentieke barbecuesmaak en -ervaring als houtskoolbarbecues.

Voordelen van elektrische barbecues:

 • Gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken
 • Snelle opwarming
 • Kan binnen en buiten worden gebruikt

Nadelen van elektrische barbecues:

 • Beperkt temperatuurbereik
 • Stopcontact nodig
 • Biedt niet dezelfde barbecue smaak

Het kiezen van de juiste barbecue: factoren om te overwegen

Bij het kiezen van de juiste barbecue zijn er verschillende factoren om te overwegen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Grootte en kookcapaciteit: Als je vaak grote groepen mensen te eten hebt, is het belangrijk om een barbecue te kiezen met voldoende kookruimte om aan je behoeften te voldoen. Houtskoolbarbecues zijn er in verschillende maten en vormen, terwijl gasbarbecues in het algemeen groter zijn en meer kookruimte bieden.
 • Budget: De prijs van barbecues kan sterk variëren, afhankelijk van het type, de grootte en de kwaliteit. Houtskoolbarbecues zijn over het algemeen het goedkoopst, terwijl gasbarbecues duurder zijn. De prijs voor elektrische barbecues ligt tussen die van de gasbarbecue en de houtskoolbarbecue.  
 • Onderhoud en reiniging: Houtskoolbarbecues vereisen meer tijd en moeite om schoon te maken dan gasbarbecues. Bij gasbarbecues hoef je alleen maar de grillroosters schoon te maken en de vetopvangbak te legen. Sommige gasbarbecues hebben zelfs een automatisch reinigingssysteem dat het schoonmaken nog gemakkelijker maakt. Om je barbecue in goede conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit kan onder meer door het vervangen van versleten onderdelen. Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies.

Vind jouw ideale barbecue bij GroenRijk Beneden Leeuwen

Je bent bij ons aan het juiste adres voor een uitgebreid aanbod aan barbecues! Twijfel je, of heb je vragen? Dan helpt een van onze medewerkers je graag verder!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Een koelere tuin in de zomer? Dat kan!

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...