BBQ keuzehulp: Welke barbecue past het beste bij jou?

BBQ keuzehulp: Welke barbecue past het beste bij jou?

Barbecueën is een populaire manier om van lekker eten en goed gezelschap te genieten, vooral in de zomer. Of je nu een doorgewinterde grillmeester bent of een beginner die de kneepjes van het vak nog moet leren, het is belangrijk om de juiste barbecue te kiezen die bij jouw wensen en behoeften past. In deze keuzehulp bespreken we de verschillende soorten barbecues, de voor- en nadelen van elke optie en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste barbecue voor jou. In ons tuincentrum in Beneden Leeuwen helpen we je graag om een goede barbecue te kiezen!

Bestel jouw bbq online

Barbecue-overzicht: Welke BBQ past het beste bij jouw behoeften?

De drie meest populaire barbecues zijn;  

 • gas
 • houtskool 
 • elektrisch

Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en het gebruik.

Gas barbecues: Gemakkelijk, snel en veelzijdig!

Gas barbecues zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en snelheid. Ze worden snel warm en bieden een nauwkeurige temperatuurregeling, wat betekent dat je meer controle hebt over de baktijden en -temperaturen. Gas Barbecues zijn veelzijdig en bieden verschillende kookopties, waaronder directe en indirecte hitte en roken. Ze werken op propaan of aardgas en hebben een gasleiding nodig.

Voordelen van gas barbecues:

 • Gemakkelijk te gebruiken en te regelen
 • Snelle opwarm- en kooktijden
 • Veelzijdige kooktips

Nadelen van gas barbecues:

 • Duurder dan andere soorten barbecues
 • Vereist een gasleiding of propaantank

Houtskoolbarbecues: authentieke smaak en beleving!

Houtskool barbecues zijn populair vanwege de authentieke barbecuesmaak. Ze geven een rokerige smaak en aroma dat moeilijk te evenaren is met gas- of elektrische barbecues. Houtskoolbarbecues zijn ook relatief goedkoop en vereisen weinig onderhoud en reiniging. Het nadeel is dat het langer duurt voordat ze opwarmen en de temperatuurregeling is minder nauwkeurig dan bij gasbarbecues. Ze zijn ook moeilijkerer schoon te maken.
De voordelen van de houtskool barbecue:

 • Authentieke barbecuesmaak en -ervaring
 • Relatief goedkoop
 • Weinig onderhoud

Nadelen van de houtskool barbecue 

 • Langere opwarm- en kooktijden
 • Minder nauwkeurige temperatuurregeling
 • Moeilijker schoon te maken

Elektrische barbecues: milieuvriendelijk en gemakkelijk te gebruiken!

Elektrische barbecues zijn gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken en warmen snel op. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, wat handig kan zijn voor mensen die in appartementen of op plaatsen wonen waar houtskool- of gasbarbecues niet zijn toegestaan. Het nadeel is dat ze een beperkt temperatuurbereik hebben en een stopcontact nodig hebben. Ze bieden ook niet dezelfde authentieke barbecuesmaak en -ervaring als houtskoolbarbecues.

Voordelen van elektrische barbecues:

 • Gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken
 • Snelle opwarming
 • Kan binnen en buiten worden gebruikt

Nadelen van elektrische barbecues:

 • Beperkt temperatuurbereik
 • Stopcontact nodig
 • Biedt niet dezelfde barbecue smaak

Het kiezen van de juiste barbecue: factoren om te overwegen

Bij het kiezen van de juiste barbecue zijn er verschillende factoren om te overwegen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Grootte en kookcapaciteit: Als je vaak grote groepen mensen te eten hebt, is het belangrijk om een barbecue te kiezen met voldoende kookruimte om aan je behoeften te voldoen. Houtskoolbarbecues zijn er in verschillende maten en vormen, terwijl gasbarbecues in het algemeen groter zijn en meer kookruimte bieden.
 • Budget: De prijs van barbecues kan sterk variëren, afhankelijk van het type, de grootte en de kwaliteit. Houtskoolbarbecues zijn over het algemeen het goedkoopst, terwijl gasbarbecues duurder zijn. De prijs voor elektrische barbecues ligt tussen die van de gasbarbecue en de houtskoolbarbecue.  
 • Onderhoud en reiniging: Houtskoolbarbecues vereisen meer tijd en moeite om schoon te maken dan gasbarbecues. Bij gasbarbecues hoef je alleen maar de grillroosters schoon te maken en de vetopvangbak te legen. Sommige gasbarbecues hebben zelfs een automatisch reinigingssysteem dat het schoonmaken nog gemakkelijker maakt. Om je barbecue in goede conditie te houden, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit kan onder meer door het vervangen van versleten onderdelen. Raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant voor specifieke onderhoudsinstructies.

Vind jouw ideale barbecue bij GroenRijk Beneden Leeuwen

Je bent bij ons aan het juiste adres voor een uitgebreid aanbod aan barbecues! Twijfel je, of heb je vragen? Dan helpt een van onze medewerkers je graag verder!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Rosa 'Cutie Pie': appelbloesem look-a-like

De Rosa 'Cutie Pie' is nog maar kort op de markt, maar nu al geweldig populair. Geen wonder, dit lage struikje trakteert je een zomer lang op een overdaad aan appelbloesem-achtige, fijne roze-witte bloemetjes.

 

Super cute

De roos is één van de populairste bloemen in de wereld. In de oudheid kweekten Grieken, Romeinen, Egyptenaren én Chinezen al rozen. Tegenwoordig zijn er, naast 300 wilde soorten, dan ook geweldig veel gekweekte...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.

 

Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:&nb...

Lees meer...
Lavandula angustifolia 'Hidcote': mediterrane klassieker

De Lavandula angustifolia 'Hidcote' heeft fantastische blauwpaarse bloemen en grijsgroene bladeren. Met haar heerlijke geur trekt ze bijen en vlinders als een magneet aan.

 

De populairste lavendel

Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een vrij compact en sterk vertakt struikje met opstaande slanke aren vol heldere, paarsblauwe bloemetjes met een heerlijke geur: geen wonder dat het één van de meest gebruikte lavendelsoorten is. Deze...

Lees meer...