Vijveronderhoud in de zomer: tips voor een stralende vijver in augustus

Vijveronderhoud in de zomer: tips voor een stralende vijver in augustus

De zomer is in volle gang, en dat betekent dat je vijver op dit moment in zijn element is. De warme zonnestralen, de zoemende insecten, en de kleurrijke waterplanten maken je vijver tot een ware oase in je tuin. Maar om te zorgen dat je vijver gezond en mooi blijft gedurende deze warme maand augustus, is het belangrijk om enkele eenvoudige maar essentiële stappen voor vijveronderhoud te volgen. In deze blog laten we je zien hoe je jouw vijver stralend houdt!

1. Controleer de waterkwaliteit

Een van de eerste dingen die je moet doen voor goed vijveronderhoud in augustus is het controleren van de waterkwaliteit. Gebruik testkits om de pH-waarde, de hardheid van het water en de ammoniak- en nitraatniveaus te meten. Onze vijverspecialisten kunnen je helpen de juiste producten te vinden om de waterwaarden in balans te houden.

2. Verwijder afgestorven plantendelen

In de zomer groeien waterplanten vaak snel, maar soms kunnen delen van de planten afsterven. Het is belangrijk om deze afgestorven delen regelmatig te verwijderen, omdat ze de waterkwaliteit kunnen aantasten en algenbloei kunnen bevorderen. Voor deze klus zijn handige gereedschappen beschikbaar in onze winkel, zoals vijvertangen en schepnetten.

3. Voer je vissen met zorg

In de zomer hebben je vijvervissen meer voeding nodig vanwege de hogere temperaturen. Zorg ervoor dat je hoogwaardig visvoer gebruikt dat geschikt is voor de zomer. Overvoer je vissen echter niet, omdat overtollig voer de waterkwaliteit kan verslechteren. Onze vijverafdeling heeft een ruime keuze aan visvoer van gerenommeerde merken om aan de behoeften van je vissen te voldoen.

Bestel vijverbenodigdheden online

4. Controleer de Waterstand

Tijdens de zomermaanden kan de verdamping van water in je vijver aanzienlijk zijn. Controleer regelmatig de waterstand en vul indien nodig bij met vers water om ervoor te zorgen dat het waterpeil op het juiste niveau blijft. Zorg er wel voor dat je kraanwater conditioneringsmiddelen gebruikt om chloor en andere schadelijke stoffen te neutraliseren voordat je het aan de vijver toevoegt.

5. Bestrijd algen op een natuurlijke manier

Algen kunnen in de zomer een hardnekkig probleem zijn. Gelukkig zijn er natuurlijke methoden om algen te bestrijden zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Overweeg het plaatsen van drijvende waterplanten of het installeren van een UV-C filter om algen te verminderen. Onze winkel heeft een assortiment producten om je te helpen algen op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.

6. Zorg voor voldoende schaduw

De zomerzon kan de watertemperatuur snel doen stijgen, wat stressvol kan zijn voor je vissen en planten. Zorg voor voldoende schaduw boven de vijver, bijvoorbeeld door middel van drijvende waterlelies of parasols. Dit helpt om de temperatuur van het water op een comfortabel niveau te houden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken...

Lees meer...
Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...