Vijveronderhoud in de zomer: tips voor een stralende vijver in augustus

Vijveronderhoud in de zomer: tips voor een stralende vijver in augustus

De zomer is in volle gang, en dat betekent dat je vijver op dit moment in zijn element is. De warme zonnestralen, de zoemende insecten, en de kleurrijke waterplanten maken je vijver tot een ware oase in je tuin. Maar om te zorgen dat je vijver gezond en mooi blijft gedurende deze warme maand augustus, is het belangrijk om enkele eenvoudige maar essentiële stappen voor vijveronderhoud te volgen. In deze blog laten we je zien hoe je jouw vijver stralend houdt!

1. Controleer de waterkwaliteit

Een van de eerste dingen die je moet doen voor goed vijveronderhoud in augustus is het controleren van de waterkwaliteit. Gebruik testkits om de pH-waarde, de hardheid van het water en de ammoniak- en nitraatniveaus te meten. Onze vijverspecialisten kunnen je helpen de juiste producten te vinden om de waterwaarden in balans te houden.

2. Verwijder afgestorven plantendelen

In de zomer groeien waterplanten vaak snel, maar soms kunnen delen van de planten afsterven. Het is belangrijk om deze afgestorven delen regelmatig te verwijderen, omdat ze de waterkwaliteit kunnen aantasten en algenbloei kunnen bevorderen. Voor deze klus zijn handige gereedschappen beschikbaar in onze winkel, zoals vijvertangen en schepnetten.

3. Voer je vissen met zorg

In de zomer hebben je vijvervissen meer voeding nodig vanwege de hogere temperaturen. Zorg ervoor dat je hoogwaardig visvoer gebruikt dat geschikt is voor de zomer. Overvoer je vissen echter niet, omdat overtollig voer de waterkwaliteit kan verslechteren. Onze vijverafdeling heeft een ruime keuze aan visvoer van gerenommeerde merken om aan de behoeften van je vissen te voldoen.

Bestel vijverbenodigdheden online

4. Controleer de Waterstand

Tijdens de zomermaanden kan de verdamping van water in je vijver aanzienlijk zijn. Controleer regelmatig de waterstand en vul indien nodig bij met vers water om ervoor te zorgen dat het waterpeil op het juiste niveau blijft. Zorg er wel voor dat je kraanwater conditioneringsmiddelen gebruikt om chloor en andere schadelijke stoffen te neutraliseren voordat je het aan de vijver toevoegt.

5. Bestrijd algen op een natuurlijke manier

Algen kunnen in de zomer een hardnekkig probleem zijn. Gelukkig zijn er natuurlijke methoden om algen te bestrijden zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Overweeg het plaatsen van drijvende waterplanten of het installeren van een UV-C filter om algen te verminderen. Onze winkel heeft een assortiment producten om je te helpen algen op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.

6. Zorg voor voldoende schaduw

De zomerzon kan de watertemperatuur snel doen stijgen, wat stressvol kan zijn voor je vissen en planten. Zorg voor voldoende schaduw boven de vijver, bijvoorbeeld door middel van drijvende waterlelies of parasols. Dit helpt om de temperatuur van het water op een comfortabel niveau te houden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...