Zomerse tips voor je moestuin

Zomerse tips voor je moestuin

De zomer is een drukke en vruchtbare tijd in de moestuin. Bij GroenRijk Beneden Leeuwen willen we je graag helpen om het meeste uit je zomerse moestuin te halen. Hier is een overzicht van wat je kunt doen, oogsten en zaaien vanaf juni, evenals tips om met de warmte om te gaan.

Juni: start van de zomer

 • Oogsten: Juni is de maand waarin je de vruchten van je werk kunt beginnen te plukken. Oogst groenten zoals spinazie, radijs, sla, erwten en jonge wortelen. Ook aardbeien en rabarber zijn nu op hun best.
 • Zaaien: Dit is de tijd om zomergroenten te zaaien zoals bonen, courgettes, komkommers, pompoenen en maïs. Je kunt ook nog late sla en andere bladgroenten zaaien.
 • Onderhoud: Houd de bodem bedekt met mulch om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dun wortelgewassen en bietjes uit voor betere groei. Controleer regelmatig op plagen zoals bladluizen en slakken.

Juli: volop groei

 • Oogsten: In juli kun je genieten van een overvloed aan groenten zoals tomaten, courgettes, aubergines, paprika's en kruiden zoals basilicum en tijm. Oogst ook vroege aardappelen en wortelen.
 • Zaaien: Zaai herfstgroenten zoals boerenkool, spruitjes, winterprei en knolselderij. Zaai ook snelle gewassen zoals radijsjes en sla om later in de zomer te oogsten.
 • Warmtebeheer: Geef je planten regelmatig water, bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond om verdamping te minimaliseren. Zorg ervoor dat planten zoals tomaten en courgettes voldoende steun krijgen om breken door de wind te voorkomen.

Augustus: oogstfeest

 • Oogsten: Augustus is een overvloedige maand met oogsten van tomaten, courgettes, paprika's, aubergines, komkommers en bonen. Ook fruit zoals frambozen, bramen en pruimen zijn nu rijp.
 • Zaaien: Zaai nog snelgroeiende bladgroenten zoals rucola, spinazie en sla voor een herfstoogst. Begin met het zaaien van winterharde gewassen zoals spinazie en veldsla voor de winter.
 • Onderhoud: Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om doorbloei te bevorderen. Houd de grond bedekt met mulch en blijf onkruid wieden. Controleer op tekenen van ziekten en behandel indien nodig.

Algemene zomertips

 • Water geven: Geef diep en minder vaak water om diepe wortelgroei te stimuleren. Gebruik druppelirrigatie of soaker hoses om water efficiënt te gebruiken.
 • Schaduw creëren: Bescherm gevoelige planten tegen de intense middagzon door schaduwdoeken of netten te gebruiken.
 • Voeding: Geef je planten regelmatig voeding met compost of een vloeibare meststof om ze gezond en productief te houden.
 • Plagen en ziekten: Houd een oogje in het zeil voor plagen en ziekten. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen en verwijder aangetaste delen van planten om verspreiding te voorkomen.

Bezoek GroenRijk Beneden Leeuwen voor meer tips!

Voor al je moestuinbenodigdheden en deskundig advies ben je altijd welkom bij GroenRijk Beneden Leeuwen. Of je nu op zoek bent naar zaden, gereedschap, meststoffen of biologische bestrijdingsmiddelen, wij hebben alles wat je nodig hebt om je moestuin te laten floreren. Kom langs en laat je inspireren door ons uitgebreide assortiment en onze praktische tips voor een succesvolle zomerse moestuin!

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Een koelere tuin in de zomer? Dat kan!

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...