Festuca glauca

Festuca glauca

Ja, de Festuca glauca ‘Intense Blue’ is een winterhard siergras dat zeer geschikt is voor een kleine tuin

Als je een prachtige grijsblauwe plant in je tuin wilt hebben, dan is Festuca glauca ‘Intense Blue’ een perfecte keuze. Deze plant heeft een verkoelende, mistige bladkleur die fantastisch combineert met andere, fellere kleuren, maar ook met het optisch ruimte creërende wit, roze of blauw. Plant dit bolvormig uitgroeiende siergras liefst in groepjes van drie of vijf stuks (een oneven aantal heeft altijd het meest natuurlijke effect). Het fijne blad is intens blauw en die kleur behoudt de plant het hele jaar door. Een juweel om te hebben en vele jaren te houden. Het is een sterke plant. Ook mooi als solitair in een flinke kuip of pot, of in een rotstuin, steppentuin, grindtuin of prairietuin, want deze zonaanbidder is echt niet alleen maar geschikt voor de border.

Over de naam
Vooral dat ‘Intense Blue’ zegt alles. De soortnaam Festuca glauca (‘glauca’ betekent ook ‘blauw’) is ook niet verwarrend. Maar soms wordt deze soort ook nog wel met de verouderde namen Festuca cinerea en zelfs als F. ovina var. glauca en F. arvernensis aangeduid. Het gaat daarbij steeds om dezelfde plant. We vertellen dit om te laten zien hoe moeilijk het ook voor de deskundigen kan zijn om een plant goed in te delen als de verschillen tussen de soorten klein zijn. Pas DNA-onderzoek toont soms de juiste verwantschap aan. Dat is met deze plant ook gebeurd. Zelfs in de Nederlandse namen is deze verwarring terug te vinden. Festuca is zwenkgras, F. glauca zou dus blauw zwenkgras moeten heten, maar wordt meestal blauw schapengras genoemd, hoewel chapenzwenkgras de juiste Nederlandse naam voor F. ovina is. Wetenschappers kunnen jaren met zoiets bezig zijn voordat er overeenstemming wordt bereikt. Maar daar hoef jij je niet druk over te maken. Met dit verhaal willen we alleen voorkomen dat je dezelfde plant dubbel zou aanschaffen omdat er een andere naam bij staat (bij GroenRijk kan je dat niet gebeuren!).

Over de plant
‘Intense Blue’ wordt 30 cm hoog en breed en vormt een blauwe bolle bladerheuvel waaruit in juni en juli de eerst ook grijsblauwe, maar naar geel verkleurende bloeiaren omhoog schieten. Als je die niet mooi vindt, kun je ze er gerust uit knippen. De plant heeft daar geen hinder van. De blauwe kleur blijft het meest intens op een plek in de volle zon. De kleur van de plant wijst er al op dat tijdelijke droogte goed wordt doorstaan. ‘Intense Blue’ houdt bovendien van goed doorlatende, niet te rijke grond. Vanwege zijn decoratieve vorm wordt ‘Intense Blue’ vaak in hoge potten en vazen op terras of oprit (of bij een entree op het zuiden) aangeplant, maar een plek tussen keien of natuursteen is ook perfect. De plant suggereert warmte, droogte, het zinderende zuiden, vakantie – maak er je eigen plaatje maar mee. Het is altijd leuk om je bij het zien van bepaalde planten meteen een fantastische vakantie te herinneren. Met ‘Intense Blue’ lukt dat zeker. De plant combineert heel goed met grijstinten, paars en lila, roze, warm wijnrood en wit. De grijsblauwe kleur brengt rust in een ‘drukke’ border.

Verdere verzorging
Als je je tuin sproeit, geef je ook ‘Intense Blue’ natuurlijk water, maar de plant verdraagt tijdelijke droogte uitstekend. Geef bij in pot geplante exemplaren eens per maand (in de groeiperiode) wat extra plantenvoeding in het gietwater. Ook ‘Intense Blue’ stoot natuurlijk oud en uitgewerkt blad af, hoewel hij winterblauw blijft. Het vergeelde oude blad zit meestal onder in de plant. Dat kun je wegknippen. Doe dat in februari-maart. In de natuur heeft dat oude blad een beschermende schaduwfunctie boven de wortels. Daar droogt de grond dan minder snel uit en de wortels worden beschermd tegen extreem weer (ze vormen o.a. een ‘dekentje’ tegen koud winterweer; vandaar dat we aanraden om de planten pas einde winter te fatsoeneren). Aan jou de keuze.

Andere mooie blauwe zwenkgras-cultivars
‘Intense Blue’ is schitterend, maar als je nog wat meer variatie in deze blauwe grassen zoekt, zijn er bijvoorbeeld ook de ongeveer even hoge (of lage) grijsblauwe ‘Uchte’ en ‘Frühlingsblau’, de staalblauwe, heel lage ‘Blaufuchs, de tot 60 cm hoge ‘Blaufink’, zilverblauwe cultivars zoals ‘Silberreiher’ en de zelfs zwartachtig blauwe ‘Harz’ om er een paar te noemen. Als je nu gaat denken dat er alleen maar rassen van dit siergras met Duitse namen zijn, moet je weten dat bijv. ook ‘Kentucky Blue’ en ‘Glaucantha’ bestaan.

TIP: Op een minder zonnige plek verkleurt het blad van ‘Intense Blue’; het wordt minder blauw en wat groener.

In kort bestek
Het blauw schapengras Festuca glauca ‘Intense Blue’ brengt als zonminnend, laag, half bolvormig, grijsblauw (ook ’s winters blauw blijvend) siergras een fantastisch mooie tint in de tuin. De planten doen het perfect in een border, rots-, prairie- of grindtuin, maar worden als designplanten  ook graag in hoge potten en vazen toegepast. Voor zon en vrij droge, goed doorlatende, niet te voedzame grond.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken...

Lees meer...
Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...