Waarom heet ik ook wel sleutelbloem?

Waarom heet ik ook wel sleutelbloem?

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het ware verhaal over de bijnaam ‘sleutelbloem’ ook is, de Primula is sowieso de sleutel tot de lente.  

Primula, vroege vogel in de tuin

De Latijnse naam van de Sleutelbloem is Primula. Dat komt van Primus, ofwel eerste. Sleutelbloemen zijn immers bijzonder vroege bloeiers. Zolang het niet vriest kun je je nieuwe Primula-aanwinst buiten in potten en bakken planten. Gaat het onverhoopt toch vriezen dan kun je de planten het beste even afdekken of binnen zetten.

Koele gast in huis

Er zijn ook diverse Primula-varianten voor in huis. Ze hebben niet heel veel licht nodig. Sterker nog, van direct licht krijgen ze al snel een zonnesteek. Van oorsprong is de Primula immers een bosplant. Een lage temperatuur van zo’n 12 tot 15 graden is daarom ideaal voor rijke bloemvorming. Dat maakt de slaapkamer een zeer geschikte standplaats. 

Een bonte familie

Het Primula-geslacht bestaat uit honderden varianten. Ze variëren sterk qua bloemgrootte en steelhoogte. De Primula vulgaris heeft grote bloemen die vrijwel direct op de bladeren liggen, terwijl de Primula veris juist kleine trompetvormige bloemen heeft op hoge stelen. Qua kleur is bijna alles mogelijk. Van subtiele pasteltinten tot intense diepe kleuren en alle combinaties die je daarmee kan maken. Kenmerkend voor alle soorten is het rimpelig aandoende frisgroene blad met de stevige diepliggende nerven. 

Tips voor lang Primula-plezier:

  • Primula’s zijn stevige drinkers. Giet gul, maar let er wel op dat overtollig water goed kan wegvloeien.
  • Giet water onder de bladeren, niet in het hart.
  • Hou Primula’s zo ver mogelijk bij de verwarming vandaan.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen, dat geeft een uitbundige en langere bloei.
  • Elke 10 dagen wat vloeibare meststof doet (ver)wonderen!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Dé tuinmeubel trends van 2024

Het is officieel lente en het is tijd om te genieten van het buitenleven! Breng kleur in de tuin met kleurrijke perkplanten, maak je huis weer een stuk lichter met fijne woonaccessoires én geniet van de eerste zonnestralen op een comfortabele tuinset. Wil je jouw tuinset vervangen, of uitbreiden? Bekijk dan de laatste trends op het gebied van tuinmeubelen, die je uiteraard allemaal bij ons in de showroom vindt! In deze blog delen we dé trends op het ge...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...