Chrysanten brengen geluk!

Chrysanten brengen geluk!

Met haar vele kleurige bloemen is de chrysant een prachtige toevoeging aan je tuin, balkon of woonkamer. De plant is sterk en blijft bloeien tot aan de eerste vorst! Vaak tot wel 8 weken lang. Geen wonder dat deze plant in veel Aziatische landen symbool staat voor geluk en gezondheid. Bij GroenRijk vind je nu veel verschillende soorten chrysanten. 

‘Gouden’ bloem

De gele chrysant is in Japan het symbool van de keizerlijke familie én van geluk. Jaarlijks viert dit land ‘de Dag van de Chrysant’, een geluksfestival met bloemenshows en verschillende drankjes en lekkernijen waarin chrysanten zijn verwerkt. Het is makkelijk te begrijpen waarom deze plant geluk verbeeldt: de chrysant maakt alles mooier, is ijzersterk en laat saaie of lege plekken weer opleven.

Wat aan kleurenkeuze!

Vooral als het om kleur gaat heb je veel keuze tussen de verschillende chrysanten: rood, paars, oranje, roze, geel, wit, groen of tweekleurig; het kan niet op! Er bestaan bovendien rond de tweehonderd chrysantensoorten met verschillende bloemvormen: van pompon, tot pluizig of anemoonachtig. En natuurlijk kent iedereen de populaire bolchrysant met een paraplu van bloemen. 

Chrysanten combineren prachtig met andere herfstbloeiers zoals:|

  • Herfstaster
  • Herfstanemoon
  • Zilverkaars
  • Verbena
  • Geranium Rosanne

Potplant en kamerplant

Voor Chrysanten in een pot geldt zowel binnen als buiten hetzelfde: je geniet er het langst van als de plant voldoende licht krijgt, maar niet te warm staat. Zorg dat de kluit niet uitdroogt en geef elke twee weken wat vloeibare voeding, zoals GroenRijk plantenvoeding universeel bio. Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert, ziet dat er gelijk wat verzorgder uit. Dit helpt ook om nieuwe bloemen aan te maken, omdat de knoppen zo wat meer zonlicht krijgen.

Chrysanten in de tuin

Niet winterharde soorten kun je het beste op een beschutte plek en niet in de volle zon zetten, zodat de plant weinig last heeft van wind en regen. De winterharde soorten kunnen beter tegen de volle zon. Help deze met overwinteren door ze, na de bloei, tot op 15 cm terug te snoeien en tijdens de vorst af te dekken met bladeren en/of takken. Of plaats de planten tijdens de wintermaanden in een koele, vorstvrije plek, zoals de schuur. In mei kan de chrysant dan weer de tuin in en start je ‘tuingeluk’ opnieuw.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Dé tuinmeubel trends van 2024

Het is officieel lente en het is tijd om te genieten van het buitenleven! Breng kleur in de tuin met kleurrijke perkplanten, maak je huis weer een stuk lichter met fijne woonaccessoires én geniet van de eerste zonnestralen op een comfortabele tuinset. Wil je jouw tuinset vervangen, of uitbreiden? Bekijk dan de laatste trends op het gebied van tuinmeubelen, die je uiteraard allemaal bij ons in de showroom vindt! In deze blog delen we dé trends op het ge...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...