Vlinders en insecten

Vlinders en insecten

Vlinders en insecten maken een essentieel onderdeel uit van het ecosysteem. Doordat er steeds meer bebouwd wordt en steeds minder biodiversiteit is, is het steeds belangrijker om te zorgen dat vlinders en insecten hun voedsel kunnen vinden. Gelukkig kunnen wij daar zelf aan bijdragen, door de juiste planten te kiezen. Niet alleen de planten die vlinders en insecten aantrekken, maar ook méér planten op de plek waar je anders wellicht voor tegels zou kiezen. Op deze manier kunnen we al met een kleine bijdrage zorgen voor een verschil. Op ons groen klimaatplein in ons tuincentrum adviseren we je hier graag over. Je vindt diverse oplossingen en inspiratie om jouw tuin duurzaam in te richten. 

Vlinders en bijen lokken naar de tuin: kies de juiste tuinplanten

Vlinders, bijen en andere insecten hebben een essentiële rol in het herstellen van de biodiversiteit. Door een aantal slimme keuzes kun je jouw tuin aantrekkelijker maken voor vlinders en bijen, waarmee je al een hele goede stap zet voor een klimaatvriendelijke tuin. Dit draagt niet alleen bij aan de natuur, maar je geniet zelf natuurlijk ook van de rond fladderende vlinders in jouw tuin! Om te beginnen zijn er verschillende tuinplanten die vlinders naar de tuin lokken, zoals:

 • Ijzerhard (Verbena)
 • Vlinderstruik (Buddleija)
 • Phlox
 • Struikveronica (Hebe)
 • Kattenkruid

Extra elementen in de tuin zoals een insectenhotel maken kunnen ook een goede manier zijn om vlinders en bijen te helpen genoeg leefruimte te vinden. Voor bijen zijn er speciale bijenhotels, maar ook de planten die je uitkiest kunnen van grote invloed zijn. Zo kun je denken aan bloeiende vaste planten met veel nectar, zoals:

 • Salvia varianten (salie)
 • Duizendblad
 • Kruipen Zenegroen
 • Kogeldistel

Vlinders en insecten in de tuin GroenRijk Beneden Leeuwen

Een bij- en vlindervriendelijke tuin

Om jouw tuin aantrekkelijk te maken voor vlinders, bijen en andere insecten gaat het in de eerste instantie om de planten die ze aantrekt naar de tuin. Als ze eenmaal in jouw tuin zijn, dan wil je ze natuurlijk ook de juiste ruimte bieden. Zo kun je denken aan een insectenhotel of een bijenhotel, dit zijn specifieke huisjes waar ze voldoende plek kunnen vinden. Echter kun je ook denken aan de volgende tips, die je wellicht nog verrassen:

 • Minder opruimen: bladeren die op de grond liggen ruim je wellicht liever op, maar dit mag je best eens overslaan! Onder deze bladeren kunnen namelijk verschillende insecten hun schuilplaats vinden. 
 • Niet meteen snoeien: nog iets wat je minder hoeft aan te pakken, dat wordt nog eens gemakkelijk tuinieren! Uitgebloeide planten kun je namelijk best laten staan, dit kan voor vlinders een overwinteringsplek vormen. 
 • Wintergroen: probeer naast de planten met nectar ook voor wintergroene planten te kiezen. Deze planten kunnen voor vogels, insecten en egels de nodige beschutting bieden. 

Vlinders en insecten in de tuin GroenRijk Beneden Leeuwen

Meer tips, advies en inspiratie? Kom bij ons langs in Beneden Leeuwen!

Op ons Groen Klimaatplein kun je terecht voor nog veel meer inspiratie op het gebied van duurzaam tuinieren, biodiversiteit en bij- en vlindervriendelijk tuinieren. Daarnaast helpen we je uiteraard graag, dus stel gerust jouw vragen aan één van onze medewerkers. Tot ziens bij GroenRijk Beneden Leeuwen!