Struikheide

Struikheide

Deze prachtige struikheide bloeit lange tijd met drie kleuren in één pot

Iedereen kent de ‘gewone’ struikheide (Calluna vulgaris) die de heidevelden paars kleurt, maar het kan nog mooier. Er zijn speciale kweekvormen uit ontwikkeld die ‘knopbloeiers’ worden genoemd. Dat zijn struikheideplanten waarbij de bloemknoppen niet helemaal opengaan. Dat komt ook bij de wilde planten voor. De bloemen behouden dan hun knopvorm, maar ze kleuren net zo mooi als de heidebloempjes die wel helemaal opengaan. Ze kunnen daardoor niet worden bestoven door insecten. Maar daar wachten de bloemen wel op. Daardoor ‘bloeien’ knopbloeiers veel langer door en kunnen wij veel langer van hun kleur genieten. Het betekent wel dat knopbloeiende heideplanten niet uit zaad kunnen worden vermeerderd, want dit type heideplanten kan geen zaad vormen. De kwekers moeten deze planten dus altijd uit stek vermeerderen. Door die enorm lange knop-bloeiperiode behoren knopbloeiende heideplanten tot de beste opvolgers van de zomerbloeiers in je tuin, op je terras of op je balkon. Daar kunnen weinig andere planten tegenop. Deze week heeft GroenRijk deze planten als zogenaamde ‘toeven’ voor je klaar staan: liefst drie planten uit de rijk bloeiende Garden Girls-serie met verschillende bloemkleuren in één grote pot: paars, roze en zilverwit. Een prachtig ‘Trio’ dus en zo heet de combinatie ook.

Struikheide bloeit zeker acht weken lang (en vaak veel langer)

De Garden Girls struikheidecombinatie ‘Trio’ bestaat uit drie mooie, sterke planten met een opgaande groeivorm, dus niet breed uithangend. Je kunt ze in hun kweekpot  (12 cm doorsnee) in een mooie overpot op je terras of balkon zetten, of ze in een terraspot overplanten (GroenRijk heeft pottenkeuze genoeg), of ze zelfs in de volle grond van je tuin planten. Daar kunnen ze jarenlang groeien. Lekker in de zon of in lichte schaduw. In wat zwaardere schaduw staan ze niet graag.  Maar de ‘Trio’ is bewust als decoratieve combinatie gekweekt. De planten zijn bij elkaar in hun pot opgegroeid. Haal ze daarom niet uit elkaar. Dan is het effect weg en je beschadigt de wortels. Het zijn meerjarige heestertjes waar je volgende jaren ook weer plezier van kunt hebben. Deze planten zijn namelijk winterhard genoeg om onze winters makkelijk te kunnen doorstaan. Zorg wel dat je ze (in tuin, pot of bak) in zure grond plant als je ze verplant. In zogenaamde heideplantengrond dus. GroenRijk heeft dat type grond voor je in voorraad. Of meng een flinke hoeveelheid tuinturf door de grond waarin je ze eventueel overplant. Alle struikheides hebben moeite met kalk in de grond.  Kalk  maakt het lastiger voor ze om voedsel uit de grond op te nemen. Het groene blad kan dan geel kleuren (chlorose) en de gezondheid van de planten gaat zienderogen  achteruit. Snoei je planten in maart om ze gezond en mooi van vorm te houden. Snoei er dan af wat er in een jaar is bijgegroeid. Het komt er in feite op neer dat je dan de oude bloeiwijzen wegsnoeit. Geef je ‘Trio’ na de snoeibeurt een goede organische bemesting, bijvoorbeeld compost of gedroogde koemestkorrels.

Nooit bemesten met stoffen waar kalk in zit, zoals beendermeel of vismeel. Struikheide ‘Trio’ verdraagt wel wat droogte, maar je kunt het beste zorgen dat de wortelkluit nooit helemaal uitdroogt. Dan gaat het goed. De grond waarin ze groeien, moet wel goed doorlatend zijn. Dat is vooral ’s winters van belang, omdat de wortels kunnen wegrotten in grond die te lang nat blijft. Overigens is je ‘Trio’, zoals gezegd, zeer winterhard.

Heel natuurlijk

Dat ‘knopbloeien’ is geen effect dat kwekers hebben ‘gemaakt’, het komt – dat noemden we al – ook bij de wilde Calluna’s voor. Alleen is het daarbij uitzondering en dat blijft het in de natuur ook omdat dit verschijnsel uiteraard de voortplanting in de weg staat. Kwekers zoeken juist dit soort verschijnselen op om speciaal door te kweken. Zo is het ook met de knopbloeiers gegaan. Al enkele jaren worden er in Europa miljoenen exemplaren met groot succes van gekweekt en verkocht. De knopbloeiende Calluna-lijn (de Garden Girls) waar de ‘Trio’ uit is samengesteld, werd in Noord-Duitsland ontwikkeld. De planten vallen onder kweekrechtbescherming en worden door speciaal gelicentieerde kwekers vermeerderd. Men is volop bezig steeds nieuwe rassen te ontwikkelen met nog meer nieuwe eigenschappen, waarbij aandacht voor kleur van blad en bloemen voorop staat. 

TIP

Zet je knopbloeiende struikheide ‘Trio’ op een opvallende plek (bijv. in een mooie sierpot) om er optimaal van te kunnen genieten. 

In kort bestek

Calluna vulgaris ‘Trio’ is een struikheidecombinatie  met drie verschillend gekleurde zogenaamde ‘knopbloeiers’ in één pot: de talloze roze, paarse en zilverwitte knoppen tonen volop kleur, maar bloeien niet verder open. Juist daardoor behouden ze hun kleur maandenlang! Deze sterke, winterharde heestertjes houden van zure grond en zijn heel makkelijk te verzorgen. Voor pot, tuin, balkon en terras. Meerjarig. Nu bij GroenRijk.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken...

Lees meer...
Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...