Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening! Gazania’s worden ook wel middaggoud genoemd omdat ze in de middag open gaan en in de avond weer sluiten. Ze hebben Zuid-Afrikaanse roots en kunnen goed tegen droogte met hun wat stugge, grijsgroene blad. In Nederland wordt middaggoud als eenjarige perkplant gebruikt, want ze is niet winterhard. De meeste soorten kunnen bloeien van mei tot oktober. Je zult merken dat bijen en vlinders zich graag laten lokken door de bloemen van jouw Gaziana.

 

Exotische Splendens Jupiter

De Gazania Splendens Jupiter bereikt een hoogte van ongeveer 25 cm en ziet er wat exotisch uit. Alsof het een bijzondere soort uit een botanische tuin is, zo mooi. Dat komt door het puntige einde van de bloemblaadjes en de opvallende tekening. De goudoranje bloemen hebben donkeroranje strepen die vlak bij het gouden hart een bruine cirkel vormen. Je kunt je ogen er gewoon niet van af houden!

 

Magisch weerpoppetje

Eigenlijk lijkt middaggoud op een ouderwets weerpoppetje dat aangeeft hoe de dag er buiten uit ziet. De plant weerspiegelt namelijk precies hoeveel zon er is. In de avond, bij regen en bewolking blijft de Gazania dicht. Maar de middagzon zorgt voor de magie, wanneer de blaadjes open gaan en de Gazania je tegemoet straalt. Een prachtig effect! Ook als de blaadjes gesloten zijn, is de Gazania nog beeldschoon. De naar binnen gevouwen puntige bloemblaadjes lijken dan samen op een kleurig kwastje.

 

Handig om te weten

De verzorging van middaggoud gaat makkelijk als je dit weet:

  • Geef niet teveel water. Een tot twee keer in een warme zomerweek is voldoende.
  • De plant kan zowel in de zon als halfschaduw staan, maar zorg wel voor middagzon.
  • Geef in het vroege voorjaar wat beschutting tegen koude wind.
  • Zorg dat overtollig water goed kan wegstromen.
  • Voor een goede en lange bloei geef je eens per twee weken vloeibare plantenvoeding en verwijder je uitgebloeide bloemen.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Een koelere tuin in de zomer? Dat kan!

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...