Portulaca

Portulaca

Deze Portulaca bloeit met diverse kleuren in één pot en staat graag in de volle zon

Portulak (Portulaca grandiflora) zorgt voor vrolijke zomersfeer. GroenRijk biedt deze planten aan in een kleurrijke combinatie: diverse vrolijke bloemkleuren bij elkaar in één pot. Portulak is een van die heerlijke planten die je meteen aan het zonnige zuiden doen denken. Wat ze uitstralen is pure vakantiesfeer! Daar hoef je dus niet voor op reis. Portulak stamt dan ook uit het warme, tropische deel van Zuid-Amerika: uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. Pure passie! En een werveling van kleur. Bovendien verdragen deze planten met hun vetplantachtige eigenschappen aardig wat droogte. Ook dat is een groot voordeel van deze vrolijke bloeiers! Dus wil je iets fleurigs en makkelijks laten bloeien op je balkon of terras (in de border kan natuurlijk ook)? Kies dan voor portulak!

Een feest van  bloemen

Dat zuidelijke temperament zit vooral in het gedrag van de bloemen. Vroeger bloeiden deze planten alleen rijk bij veel licht en felle zon. Maar de kwekers hebben ze aangepast. De lukte steeds beter. De nieuwste rassen bloeien nu ook geweldig bij minder zon en daardoor ook veel eerder op de dag dan de oude rassen. Dat zul je bij de planten die GroenRijk nu aanbiedt, goed kunnen merken. Ze zijn helemaal aan ons klimaat aangepast.

Leuke bloempjes

Portulakbloemen doen vaak – maar niet altijd – aan kleine roosjes denken. De Engelsen en Amerikanen noemen deze planten niet voor niets ‘Moss Roses’. Ze blijven vrij laag (tot 30 cm) en bloeien van juni tot september, of beter gezegd: tot de eerste nachtvorsten zich aandienen. Je moet wel regelmatig de uitgebloeide bloemen weghalen. Dan gaat de vorming van de stroom aan bloemen heel lang door. De kleuren van Portulakbloemen zijn heel opvallend: ze kunnen rood, geel, wit, lila en roze zijn en allerlei tinten daar tussenin vertonen. Ook gevulde vormen komen veel voor. Alle bloempjes hebben wel gele hartjes. De stengels zijn vaak iets rood tussen het grijzig groene blad. Dat blad doet vlezig aan (vetblad). De planten slaan er water in op om beter droogte te kunnen doorstaan.

Prachtig en heel veelzijdig toepasbaar

Je kunt de potten met planten die GroenRijk nu aanbiedt natuurlijk zonder meer in een leuke sierpot op je balkon of terras zetten.  Maar het zijn ook prachtige planten voor de rotstuin, als randplanten langs een pad, voor een plek vooraan in de border. Bovendien perfect in plantenbakken of zelfs in een hanging basket (samen met hangende planten) als je daar beplanting voor zoekt. Zoals GroenRijk ze nu aanbiedt, kun je er alle kanten mee uit. Ideaal voor een iets vochtige tot droge, liefst warme standplaats. Dat mag best pal op het zuiden zijn. Hoewel je aan de hand van de wat verdikte,  vetplantachtige blaadjes zou kunnen verwachten dat het echte droogteplanten zijn, is het toch beter ze wel regelmatig water te geven. De planten doen het dan veel beter. Maar het is waar, dankzij het vocht dat de planten in hun verdikte blaadjes en stengels opslaan, kunnen ze droge perioden goed overleven. Zo houden ze het uit waar andere bloeiers allang zouden verwelken, maar helemaal zonder water redden ze het uiteraard niet. De (pot)grond mag tussen twee gietbeurten in wel wat droog worden en je kunt ook gerust een paar weken met vakantie zonder dat er iemand naar je portulakplanten omkijkt.

Omring je met nog meer zomerse kleur

GroenRijk heeft nog veel meer vrolijke zomerbloeiers voor je in voorraad, zoals vlasleeuwenbekjes (Linaria reticulata), Gazania, kleinbloemige Petunia (ook Mini-Petunia of Calibrachoa genoemd) en lage Zinnia’s. Het is een uitgebreid gezelschap. Sommige hebben onverwachte eigenschapen. Als je bijv. Mexicaanse madeliefjes (Erigeron karvinskianus) in je tuin plant, krijg je ze daarna altijd weer terug; die zaaien zich overal uit. Nog meer kleurrijke bloeiers? Denk dan bijvoorbeeld ook aan Nemesia of Nierembergia. Heel mooi is ook de wit of paars bloeiende strand- of zeeviolier (Malcolmia). Je kunt met al deze planten naar hartelust combineren. Zet laagblijvende zomerbloeiende planten die je in een pot of bak toepast, altijd wat hoger, bijvoorbeeld op een buitentafel. Dan kijk je er wat directer op en geniet je er nog meer van.

TIP: Portulakplantjes moet je (net zoals veel andere zomerbloeiers) pas buiten toepassen als er absoluut geen kans op nachtvorst meer is.

In kort bestek

Nu bij GroenRijk: zonminnende portulakplanten (Portulaca grandiflora) in vrolijke, rijk bloeiende combinaties. Diverse kleuren per pot. Portulakplanten zijn eenjarige zomerbloeiers met roosachtige gele, rode en lila bloemen boven fijn, vetbladachtig blad aan roodgetinte stengels. Ze bloeien van mei tot in de herfst. Makkelijk te verzorgen en goed bestand tegen droogte. Ideaal op balkon en terras, maar ook vooraan in de border of in een hanging basket. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...