Woonplant van de maand november: Rhipsalis

Woonplant van de maand november: Rhipsalis

Het verhaal van Rhipsalis 

Heel bijzonder: Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder prikkelende trekjes. Deze woonplant is een snelle groeier die in lange, warrige ranken naar beneden hangt of bossig naar boven groeit. Diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden, prachtig voor spannende doorkijkjes en tafelveldjes. De plant wordt ook wel rotskoraal genoemd en is zo goed als onderhoudsvrij. Rhipsalis redt zich aardig met vergeetachtige watergevers, valt niet uit en is onder ideale omstandigheden een rijk vertakte schoonheid. 

Herkomst 

Rhipsalis is een tropische vetplant die inheems is in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan. Het is de enige cactus die in het wild buiten Noord- en Zuid-Amerika groeit. Er zijn zo'n 60 verschillende soorten, de meeste groeien op boomstammen. In het wild bloeien ze met veel kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, die door bestuiving bessen worden, in de huiskamer komt dit zelden voor. De oerwoudachtergrond van Rhipsalis maakt het een woonplant met luchtzuiverende eigenschappen, zo blijkt uit onderzoek van NASA.

Waar let u op bij inkoop van Rhipsalis? 

  • De ranken moet al wat lengte hebben en Rhipsalis moet mooi vol in de pot zitten. Let ook op de bladbezetting en een mooie, volle vorm van de plant. 
  • Rhipsalis is niet erg gevoelig voor ziekten, maar check voor alle zekerheid even op wolluis. 
  • De plant moet voor transport in een speciale verpakking voor hangplanten worden aangeboden. 
  • Voor opslag en transport geldt dat de temperatuur boven de 12°C moet liggen. Bij guur herfstweer dus ook even goed inpakken bij verkoop aan de klant.

Keuze assortiment 

Rhipsalis is verkrijgbaar in vele soorten, van compacte plant voor op tafel met koraalachtig groen (R. pilocarpa) of een warrige groene pruik (R. cassutha) tot hangplant met lange ranken (R. baccifera). Het blad kan groeien in de vorm van iets kronkelende linten tot een soort groene spaghetti. Alle soorten worden aangeboden van S tot XL formaat. 

Verzorgingstips voor consumenten

  • De plant hangt graag op een lichte plek en kan zelfs volle zon hebben, maar gedijt ook op wat minder licht. 
  • De kluit mag tussen gietbeurten – gemiddeld eens per week matig water geven – een beetje indrogen. Hangt Rhipsalis in de zon dan heeft hij wat meer water nodig. Een keertje sproeien vindt hij ook fijn. 
  • Eens per maand een beetje plantenvoeding.
  • Groeien de ranken te lang, dan kunnen ze gewoon weer in model worden geknipt. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
tuintips
Herfstkleuren in je tuin: de mooiste planten voor een kleurrijk najaar

De herfst is hét seizoen waarin de natuur uitpakt met een waar kleurenspektakel. Ontdek hoe en met welke planten je je tuin kunt laten stralen!

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...