Ficus Benjamina: op de plaats rust!

Ficus Benjamina: op de plaats rust!

De Ficus Benjamina is behoorlijk honkvast. Als je hem te vaak verplaatst verliest hij zijn bladeren. Hij stemt zijn groeizame leven namelijk helemaal af op de lichtinval die hij krijgt. Krijgt hij een lekkere (half)lichte plek dan groeit hij uitbundig. Je houdt zijn bladerdos ook lekker vol door hem in het voorjaar in vorm te snoeien.

Lekker gewoon gebleven

Dat honkvaste is best bijzonder als je bedenkt dat de Ficus Benjamina (familie van de moerbei) van oorsprong helemaal uit Zuid- en Zuidoost-Azië en Australië komt. Een Ficus Benjamina is een bescheiden plant, moeilijke wensen heeft hij niet. Zorg dat de kluit licht vochtig blijft en voorkom al te felle zon, dat zijn de belangrijkste aandachtspunten. Verder houdt de ficus van gelijkblijvende omstandigheden. Ga dus liever niet sleutelen aan zijn standplaats, voeding of (lucht)vochtigheid.  

Groene blikvanger

Ficussen zijn er in verschillende kleuren groen en met diverse tekeningen van het blad. We bieden de plant ook aan met spannende stammen: spiraal, dubbele spiraal, koker of gevlochten. Dat maakt hem tot de blikvanger die je tegenwoordig weer in alle hippe botanische interieurs ziet. Overigens mag de  Ficus Benjamina Green Kinky dan een uitdagende naam hebben, zijn verzorging is met 5 simpele basisregels zo gepiept:

Verzorging Ficus Benjamina

  1. Ficus Benjamina staat graag op een lichte of half lichte plek en heeft een hekel aan tocht. 
  2. Zorg dat de potkluit niet uitdroogt, ficus houdt van lichtvochtige grond.  
  3. Ficus houdt van eens per maand wat kamerplantenvoedsel bij een gietbeurt. 
  4. Zet de plant gerust af en toe onder de douche of in een zomerse regenbui om het stof eraf te spoelen.
  5. Snoei hem in het voorjaar terug in model voor een volle bladerdos.

Ficus Benjamina in huis? Dat lucht op

De Ficus is ook nog eens een prima huisgenoot, want hij staat in de top 10 van luchtzuiverende planten in een onderzoek van NASA. Een mooi resultaat voor een plant waar je amper werk aan hebt. Geen wonder dat we vrijwel wekelijks nieuwe exemplaren laten aanvoeren naar onze tuincentra. Zie jij hem ook wel zitten? Pak hem dan lekker in als je van je tuincentrum naar huis gaat. Als subtropisch type is het een béétje een koukleum.

GroenRijk daagt je uit!

Een andere naam voor de Ficus Benjamina is ’Treurvijg’, en op menig kantoor is zo’n vreugdeloos exemplaar te vinden. Wat dacht je ervan om hem op te kalefateren? Het is een poging waard! Niet alles tegelijk doen hoor. Geef je ficus tussen verpotten, voeden (alleen ’s zomers) en snoeien (voorjaar) even wat tijd om bij te komen. Een fijne snoeischaar is overigens sowieso een aanrader in je keuken- of bureaula. Daarmee is ook een bos bloemen met vrolijke takken in een handomdraai vaas-klaar.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Een koelere tuin in de zomer? Dat kan!

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...