Bijenvrienden: tuinplanten van de maand juli 2019

Bijenvrienden: tuinplanten van de maand juli 2019

Het verhaal achter de bijenvrienden

Een groene tuin is niet alleen een genot om naar te kijken, doorheen te lopen en in te ontspannen, het is ook een paradijs voor bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten. Voor hen is een bloeiende tuin een snoepwinkel, zeker gezien het feit dat ze door intensieve akkerbouw en steeds meer betegelde tuinen minder eten kunnen vinden. Hierdoor worden deze beestjes kwetsbaar, terwijl ze van groot belang zijn voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Een groene tuin met bijenvrienden helpt de schaarste aan divers voedsel te verminderen en levert een hoop levendigheid op aan gezoem, gefladder en gegons. De planten vormen een aanvulling op wat er al groeit en bloeit in de omgeving én draagt bij aan een gezonde biotoop in de eigen buurt. 

Herkomst 

De bijenvrienden groeien in het wild in alle windstreken. Duizendblad en anemoon komen voor op het noordelijk halfrond, dropplant is overgekomen uit Noord-Amerika, maar groeit ook in China en Japan. Stokrozen stammen uit landen die aan de oostkant van de Middellandse Zee liggen en Zeeuws knoopje schittert in bergachtige streken van de Kaukasus tot de Pyreneeën.

Duizendknoop (Achilla) Platte bloemschermen in wit, geel roze en paars die prachtig deinen in de wind. De bloemen ruiken een beetje naar kamille. De meest voorkomende soorten zijn Achilla filipendulina met gele ronde schermen en Achillea  millefolium die er in veel verschillende kleuren is. Beiden hebben sterk ingesneden blad. 

Dropplant (Agastache) Smaakt naar anijs, ruikt naar drop, bloeit met schitterende, vaak paarsblauwe aren vol bloemetjes. Niet alleen in trek bij insecten, in het najaar eveneens onweerstaanbaar voor vogels. Er zijn ook cultivars in oranje en rood.

Stokroos (Alcea) Majestueus in lengte tot 2-3 meter met enorme bloemen in wit, pasteltinten of rood: dit is de bijenvriend die van een muur of schutting een insectenresort maakt. Verkrijgbaar in enkel- en dubbelbloemig.

Zeeuws knoopje (Astrantia) Een van de mooiste zomerbloeiers ooit, denk aan een bloeiend speldenkussen in een ster. En dat dan in roos, roze of wit – geen wonder dat Hommel & Co er dol op zijn. 

Anemoon (Anemone) Schitterende bloemen in wit, roze, lila en purper met een nog mooier hart in groen, geel of theatraal zwart, met deze bijenvriend wordt de aankleding van de tuin nóg spannender.

Verzorging

  • Stokroos staat graag in de zon tegen een muur of schutting, de andere bijenvrienden hebben een voorkeur voor zonnig tot halfschaduw.
  • Duizendblad en Zeeuws knoopje houden van aarde die het vocht goed afvoert, de andere staan het liefst in licht vochtige grond. 
  • Afgezien van dropplant in de groei- en bloeiperiode wat extra voeding geven.
  • Uitgebloeide bloemen wegplukken of knippen houdt de planten mooi en zorgt dat de bijenvrienden energie houden om door te bloeien. 
  • Alle bijenvrienden zijn winterharde vaste planten waar je jarenlang plezier van kunt hebben. In het najaar sterven ze boven de grond af en gaan ze onder de grond in rust. 
  • Verdord blad aan de plant laten zitten beschermt hem tegen de kou en staat mooi als er wat rijp of sneeuw op komt. Eind februari weghalen, dan loopt de bijenvriend in het voorjaar weer uit.
  • Na enkele jaren kunnen de planten eventueel gescheurd worden om ze jong en krachtig te houden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Een koelere tuin in de zomer? Dat kan!

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...