Voor wie is mijn staartje net een taartje?

Voor wie is mijn staartje net een taartje?

Op Lythrum, ofwel kattenstaart kom je de mooiste insecten tegen. Vlinders, bijen en hommels zijn er gek op. In het bijzonder vuur-vlinders, boomblauwtjes en koolwitjes worden door de kattenstaart verleid. Er is zelfs een bij die een heel bijzondere relatie heeft met de plant, de kattenstaartdikpootbij. Met Lythrum ‘Robin’ in je tuin doe je de natuur dus een groot plezier. En jezelf meteen ook, want de kattenstaart is bijzonder fraai om te zien!

Hier zet je Lythrum ‘Robin’ neer

Kattenstaart en in het bijzonder Lythrum ‘Robin’ is met haar intens roze aren een beauty van een blikvanger. De bloemen groeien – vanuit de oksels van de bovenste bladeren – omhoog in de vorm van een… kattenstaart! Die vorm maakt kattenstaart ook bijzonder beschikt als snijbloem. Kattenstaart gedijt het beste in een natter deel van je tuin, zoals langs een slootje of vijver. Volle zon is geen probleem voor een kattenstaart. Ook halfschaduw is een prima standplaats.

Kattenstaart, een makkelijke en sterke plant

Van een kattenstaart heb je jaren plezier. Het is een vaste plant die weinig onderhoud vraagt. Wil je een rijkere bloei, knip hem dan na de winter helemaal terug. Ook kun je de plant elke drie jaar delen door hem te scheuren. Dat houdt je kattenstaart sterk en is – net als terugsnoeien – erg bevorderlijk voor de bloei. Zin in meer planten? Als je uitgebloeide bloemen laat zitten zaait kattenstaart zich gemakkelijk uit.

Typisch voor de kattenstaart

Kattenstaart bloeit onafgebroken in juni, juli en augustus. De groeihoogte is zo’n 70 tot 100 centimeter. De plant doet het op vrijwel elke vochtige bodem, maar op armere grond blijft hij wat lager. Als je wilt dat hij de hoogte in gaat zou je hem wat kunnen bijvoeden. Zijn groene blaadjes kleuren in de herfst naar warmgeel en vallen dan af. Ook al is hij dan even uit het zicht, kattenstaart is goed winterhard.

Kattenstaart in kort bestek:

  • Kattenstaart is een ‘taartje’ voor vlinders, hommels en bijen.
  • Bloeit prachtig roze van juni tot september.
  • Kan op elke bodem die een beetje vochtig is.
  • Lythrum ‘Robin’ kan in de volle zon of in halfschaduw.
  • Kattenstaart verliest zijn blad maar is winterhard.
  • Hoe rijker de grond, hoe hoger de staarten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...