Waar geur ik naar?

Waar geur ik naar?

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Patio Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode, roze, paarse of witte tinten. Die steken in dit seizoen mooi af tegen de eerste herfstbladeren. Zelf hebben Cyclamen meestal ook prachtige bladeren. Soms hartvormig, met een zilvergrijze ‘print’ of met een paarse onderkant.

Sterk: Cyclamen in ons koude kikkerlandje

De roots van de Cyclaam liggen in Iran. Dus wat die Alpen doen in de naam Alpenviooltje blijft raadselachtig. Cyclamen zie je veel in het Middellandse Zeegebied gebied. Daaruit zou je kunnen afleiden dat ze warmte nodig hebben. Niets is minder waar! Een koele plaats is uitstekend en zelfs een beetje vorst brengt de Cyclaam niet van zijn stuk.

Multi-inzetbaar: Patio Cyclamen kunnen binnen én buiten

Cyclamen willen graag half zon, half schaduw. Meer licht is prima, als dat maar geen extra warmte geeft. Een plekje op de vensterbank op het noorden of in de tuin onder een boom is heel geschikt. Geef niet teveel water, de grond mag maar matig vochtig zijn. Staat je Cyclaam binnen geef dan van onderaf water via een plantenschotel.

Groei- en bloeitip: Plant Cyclaamknollen ietsje schuin zodat het water er af kan lopen. Langdurige groei stimuleer je door uitgebloeide bloemen met steeltje en al uit de knol te trekken. Eens per 14 dagen wat kamerplantenmest zal jouw Cyclaam omzetten in extra uitbundige bloei.

Grappige Cyclaam weetjes

  • In het Nederlands heet de plant officieel Cyclamen. Maar door hypercorrectie – Cyclamen klink als meervoud – is het in de volksmond gewoon Cyclaam geworden.
  • Cyclamen worden ook wel ‘Varkensbrood’ genoemd. Varkens vinden het namelijk een leuke sport om de knollen op te graven.
  • Bladeren van Cyclamen hebben vaak een bont gemarmerd blad met een tekening die doet denken aan een kerstboom.
  • De zaden van Cyclamen zijn bedekt met een suikerachtig slijmlaagje waardoor mieren er graag mee op de loop gaan. Ze slepen ze mee, eten ze schoon en doen op die manier gratis zaaiwerk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
tuintips
Herfstkleuren in je tuin: de mooiste planten voor een kleurrijk najaar

De herfst is hét seizoen waarin de natuur uitpakt met een waar kleurenspektakel. Ontdek hoe en met welke planten je je tuin kunt laten stralen!

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...