Wat heb ik met een olifant te maken?

Wat heb ik met een olifant te maken?

Alocasia wordt ook wel olifantsoor genoemd. Niet zo vreemd, want de bladeren van deze plant kunnen enorm groot worden. Bij sommige soorten lijkt de bladvorm ook op een olifantsoor. Bladeren van de Alocasia kunnen een doorsnede van anderhalve meter bereiken. In tropische regenwouden worden ze dan ook gebruikt als paraplu om onder te schuilen.  

Alocasia, (reuzen) Taro of olifantsoor

Gelukkig voor kleinbehuisden hebben niet alle Alocasia’s zulke enorme bladeren. Het geslacht Alocasia uit de aronskelkfamilie (Araceae) kent familieleden in letterlijk alle soorten en maten. Zoals de Alocasia Zebrina met het pijlvormige blad en de zebraprint op de stelen. Of de Alocasia Lauterbachiana met het gezaagde blad met de rode onderkant. Kijk ook eens naar een bijzondere beauty als Alocasia Polly. Deze heeft een schitterende tekening op het blad door de opvallend duidelijke lichtgroene bladnerf. 

Alocasia, een plant voor gevorderden

Kan je aardig overweg met groen in huis en wil je wel eens wat anders dan die onverwoestbare maar saaie graslelie? Dan is olifantsoor dé plant voor je. Schrik jij niet terug voor een korte gebruiksaanwijzing, dan heb je een bijzonder en decoratief item in huis. 

Zes tips voor succes met Alocasia

  1. Een Alocasia wil veel licht. Geef de plant een plek bij een raam op het oosten of westen, maximaal twee meter van een raam.
  2. Geef Alocasia’s veel water en zorg dat dat water lauwwarm is.
  3. Alocasia’s zijn een tropisch regenwoud gewend, dus een hoge luchtvochtigheid. Spuit minimaal een keer per week met een plantenspuit. Naast goede groei zorgt dit voor minder kans op spint.
  4. Zorg dat het water dat je geeft helemaal opgaat, maar laat de grond nooit helemaal uitdrogen.
  5. Schrik niet als er af en toe een blad af valt. Olifantsoor is constant in ontwikkeling. Voldoende water en zonlicht zorgen voor nieuwe aanwas van blad.
  6. Alocasia’s groeien als kool, check geregeld of de plantpot nog groot genoeg is. Een pot met verse aarde zorgt voor nieuwe energie. Ruime luchtige grond stimuleert de wortelgroei. 

Bonustip

Alocasia is net een puber: hard groeien en veel eten. Zorg dus voor relatief veel voedingsstoffen. GroenRijk heeft een groot assortiment plantenvoeding. Een vloeibaar soort is ideaal voor Olifantsoren. 

Bovenstaande tips gevolgd? Dan moet je er niet van opkijken dat je Alocasia een halve meter per kwartaal groeit! 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
tuintips
Herfstkleuren in je tuin: de mooiste planten voor een kleurrijk najaar

De herfst is hét seizoen waarin de natuur uitpakt met een waar kleurenspektakel. Ontdek hoe en met welke planten je je tuin kunt laten stralen!

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...