Stop vergrijzing, start vergroening!

Stop vergrijzing, start vergroening!

Wil jij ook helpen Nederland groener te maken? In verschillende vestigingen van GroenRijk vind je een Klimaatplein vol informatieve tips die je inspireren om het milieu een handje te helpen!

Ophangtips

Vogels zijn niet kieskeurig in de keuze van een nestkastje; vooral belangrijk is de plek in je tuin. Ze willen er zich thuis en veilig voelen. Hang het kastje niet pal in de zon of vlakbij je terras, maar zoek een rustig en goed beschut plekje uit in een boom of tegen een muur. Houd een minimale hoogte van 2 meter aan en bescherm het kastje eventueel met gaas tegen roofzuchtige katten. Richt de invliegopening liefst naar het noordoosten en zorg ervoor dat er geen takken of andere obstakels op de aanvliegroute hangen.

Passende woonvorm

Nestkasten verschillen sterk in grootte en invliegopening. Vooral als je in of naast een bos woont kun je, met de juiste nestkast, veel verschillende vogels aantrekken: van een winterkoninkje tot een bosuil. Woon je tussen akkers en weilanden? Dan help je bijvoorbeeld zwaluwen en mussen met een speciale nestkast. Zelfs voor kerkuilen en torenvalken bestaan er grote nestkasten.

Woonwijk

Woon je in een dorp of stadswijk? Dan kun je deze vogels helpen met een eigen droomhuisje:

  • Huismus: Het mussenkastje heeft een invlieggat van 3,5 cm. Lok een groep mussen met verschillende nestkasten of in hoge mussenflats.
  • Koolmees en pimpelmees: Deze vogels houden van privacy, dus hang een volgend kastje minsten 10 meter verderop, en een kastje voor een pimpelmees ook nog 3 meter van de koolmees. Het invlieggat voor een koolmees is 3,2 cm; voor de pimpelmees slechts 2,8 cm.
  • Spreeuw: Dit vogeltje broedt graag onder de dakpannen van oude huizen. In een nieuwbouwwijk kun je voor de spreeuw een wat groter kastje ophangen met een invlieggat van 4,5 cm.
  • Roodborst: Het kleine, halfopen huisje van de roodborst heeft een groot invlieggat van minimaal 5 cm. Hang het onder een dakrand.

Herfstklusjes

Hang nestkastjes al in de herfst op. Vogels vinden het fijn om daar lekker beschut te rusten en alvast te wennen aan het huisje. Geef het kastje elk jaar in september of oktober een schoonmaakbeurt. Haal het van de muur, maak het helemaal leeg, spoel het dan goed schoon met kokendheet water en schrob het nog even na. Nu is het weer helemaal klaar voor een nieuw nestje!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...