Stop vergrijzing, start vergroening!

Stop vergrijzing, start vergroening!

Wil jij ook helpen Nederland groener te maken? In verschillende vestigingen van GroenRijk vind je een Klimaatplein vol informatieve tips die je inspireren om het milieu een handje te helpen!

Ophangtips

Vogels zijn niet kieskeurig in de keuze van een nestkastje; vooral belangrijk is de plek in je tuin. Ze willen er zich thuis en veilig voelen. Hang het kastje niet pal in de zon of vlakbij je terras, maar zoek een rustig en goed beschut plekje uit in een boom of tegen een muur. Houd een minimale hoogte van 2 meter aan en bescherm het kastje eventueel met gaas tegen roofzuchtige katten. Richt de invliegopening liefst naar het noordoosten en zorg ervoor dat er geen takken of andere obstakels op de aanvliegroute hangen.

Passende woonvorm

Nestkasten verschillen sterk in grootte en invliegopening. Vooral als je in of naast een bos woont kun je, met de juiste nestkast, veel verschillende vogels aantrekken: van een winterkoninkje tot een bosuil. Woon je tussen akkers en weilanden? Dan help je bijvoorbeeld zwaluwen en mussen met een speciale nestkast. Zelfs voor kerkuilen en torenvalken bestaan er grote nestkasten.

Woonwijk

Woon je in een dorp of stadswijk? Dan kun je deze vogels helpen met een eigen droomhuisje:

  • Huismus: Het mussenkastje heeft een invlieggat van 3,5 cm. Lok een groep mussen met verschillende nestkasten of in hoge mussenflats.
  • Koolmees en pimpelmees: Deze vogels houden van privacy, dus hang een volgend kastje minsten 10 meter verderop, en een kastje voor een pimpelmees ook nog 3 meter van de koolmees. Het invlieggat voor een koolmees is 3,2 cm; voor de pimpelmees slechts 2,8 cm.
  • Spreeuw: Dit vogeltje broedt graag onder de dakpannen van oude huizen. In een nieuwbouwwijk kun je voor de spreeuw een wat groter kastje ophangen met een invlieggat van 4,5 cm.
  • Roodborst: Het kleine, halfopen huisje van de roodborst heeft een groot invlieggat van minimaal 5 cm. Hang het onder een dakrand.

Herfstklusjes

Hang nestkastjes al in de herfst op. Vogels vinden het fijn om daar lekker beschut te rusten en alvast te wennen aan het huisje. Geef het kastje elk jaar in september of oktober een schoonmaakbeurt. Haal het van de muur, maak het helemaal leeg, spoel het dan goed schoon met kokendheet water en schrob het nog even na. Nu is het weer helemaal klaar voor een nieuw nestje!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!

 

Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een eenj...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (V...

Lees meer...
Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 
Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze sch...

Lees meer...