Plant je tuin in het najaar

Plant je tuin in het najaar

In het najaar kun je niet alleen prima voorjaarsbollen planten maar juist ook bomen, heesters en heel veel andere vaste planten. Als je nu nog even lekker de tuin aanpakt, geniet je in het voorjaar extra vroeg van al je werk.

Prima planttijd

Na de zomer is de grond in je tuin nog best warm waardoor nieuwe, winterharde planten goed kunnen aarden en de wortels zich alvast gaan ontwikkelen voordat de winter begint. Bovendien krijgen je nieuwe planten in de herfst meestal voldoende regenwater, waardoor de bodem vrijwel altijd vochtig genoeg is en je er zelf weinig omkijken naar hebt. Je planten starten hierdoor in de lente gelijk met een goede, gezonde groeivoorsprong en maken ook vroeger blad en bloemen aan. Eenjarige planten en vorstgevoelige planten, zoals palmbomen en kleine olijfbomen, plant je uiteraard pas in het voorjaar als er geen kans meer is op nachtvorst.

Bomen en struiken in rust

Vooral bomen en heesters vinden het fijn om al in het najaar in de volle grond te staan. Als het blad van de takken is gevallen, zijn de planten in rust; dat is een ideaal moment om ze te verplanten. Als je een hele haag wilt aanplanten, zoals een taxus- laurier-, of beukhaag doe je dat dus ook het liefst in de herfst.

Veel vroegbloeiers

Wanneer je al snel in het voorjaar wilt genieten van een uitbundige tuin, is het een goed idee om juist in de herfst al vroegbloeiende planten in de grond te zetten. Kies bijvoorbeeld voor camelia (Camelia japonica), schoenlappersplant (Bergenia), toverhazelaar (Hamamelis), longkruid (Pulmonaria) en wildemanskruid (Pulsatilla). Zet verschillende vroegbloeiers bij elkaar voor het mooiste resultaat en vul het eventueel ook al in de herfst aan met siergrassen, zoals zwierig lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides),  en wintergroene klimplanten, zoals klimop (Hedera) of Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides). Niet alleen in de lente, maar ook al in de wintermaanden komen ze mooi uit in je tuin.

Levendige laatbloeiers

Wil je ook gelijk in het najaar een volle tuin creëren? Tover hem dan met een paar laatbloeiende planten om tot een bloeiend en kleurrijk geheel. Plant daarvoor juist herfstbloeiers met warme kleuren, zoals herfstaster (Aster), herfstanemoon (Anemone) en natuurlijk struikheide (Calluna vulgaris).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Een koelere tuin in de zomer? Dat kan!

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...