Wervelende Gaur

Wervelende Gaur

De bloemen van Gaura lindheimeri lijken wel wat op een zwerm vlindertjes die met gespreide vleugels even uitrusten op het groen. GroenRijk heeft voor jou een mix samengesteld in diverse vrolijke tinten.

 

Sierlijke stengels vol kleur

Gaura lindheimeri of prachtkaars heeft sierlijk in de wind wiegende stengels die lichtjes overhangen met bovenop verfijnde bloemen in uiteenlopende witte en roze tinten. De plant groeit in het wild in zuidelijke staten van Noord-Amerika en enkele Zuid-Amerikaanse landen. In Nederlandse tuinen zie je de gekweekte Gaura lindheimeri steeds vaker. Geen wonder, ze is goed vertakt en heeft lekker veel stengels én bloemen. Bovendien bloeit ze zeer rijk met steeds weer nieuwe bloemen van begin juli tot in oktober of de eerste nachtvorst. Afhankelijk van de soort, haalt ze een hoogte van 30 tot wel 120 cm!

 

Rode vlekjes

Niet alleen de bloemen en lange stelen van de prachtkaars zijn mooi, ook de smalle, lancetvormige bladeren vallen op. Ze zijn lichtbehaard en verschillen per soort iets in groentint. Sommige kleuren aan het eind van de zomer wat naar rood en andere krijgen opvallende rode vlekjes. Gaura past mooi in prairietuinen en de natuurlijke tuin, maar uiteraard ook in een mooie pot op je terras. Met haar vrolijke, losse uiterlijk fleurt ze de hele omgeving op, zeker als je Gaura in een mix bij elkaar zet. Je zult merken dat er veel bijen en hommels op af komen.

 

Alleen zon en water

Gaura lindheimeri is een uiterst makkelijke plant. Let alleen even op deze verzorgingstips:

  • De planten houden van een lekker zonnige plek.
  • Zet Gaura in goed doorlatende bodem. Vooral in de winter moet de grond niet te nat zijn.
  • Je hebt geen voedselrijke grond nodig en je hoeft geen mest toe te voegen.
  • Geef wel regelmatig water, maar laat de grond niet té nat worden.

 

Uitzaaien of stekken

Gaura is een vaste plant. Ze is matig winterhard en heeft niet altijd zo’n hoge levensverwachting. Je kunt haar een handje helpen door in september de lange stelen terug te knippen tot zo’n 20-25cm. Zo stimuleer je haar niet alleen tot het maken van nieuwe bloemen, maar verleng je ook haar levensduur. De plant zaait zichzelf overigens goed uit. Je kunt natuurlijk ook zelf de plant inzaaien of stekken, waardoor je ook weer nieuwe Gaura’s hebt in de lente!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Een koelere tuin in de zomer? Dat kan!

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...