Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwouden van westelijk Afrika voor. De enorme plant groeit vaak als epifyt op andere bomen, die hij met lange luchtwortels helemaal kan verstikken. Bij jou thuis is de gekweekte soort gelijk een enorme blikvanger die zelfs tot het plafond kan doorgroeien. Tenzij je hem in toom houdt.

 

Glossy blad

Vooral de grote, groene leerachtige bladeren, die tot wel 50 cm lang kunnen worden, maken de Ficus lyrata zo’n opvallende plant. De wat verzonken, lichte nerven vormen een mooi contrast met het glanzende bladoppervlak. In het wild groeien er ook nog vijgen aan de takken van grotere bomen en draagt de Ficus lyrata onopvallende kleine bloemen, maar dat komt bijna niet voor onder woonkameromstandigheden. De plant houdt van een warm, tochtvrij plekje waar hij lekker wat indirect zonlicht kan opslurpen. 

 

Verwennerij

De Ficus lyrata houdt er van om af en toe verwend te worden. Houd je aan deze tips en hij geeft je er veel grote bladeren voor terug:

  • Geef in de zomermaanden regelmatig een beetje water, zodat de grond licht vochtig blijft. In de wintermaanden mag de bovenste laag wat droger aanvoelen.
  • Besproei de plant af en toe in de winter met water, vooral als hij dicht bij de verwarming staat of als je stof van de bladeren wilt halen.
  • Voeg in de lente- en zomerperiode eventueel maandelijks wat extra plantenvoeding bij het gietwater, vooral als de plant gele bladeren heeft.
  • Als je de Ficus lyrata vol, of wat compact, wilt houden, kun je hem in het voorjaar voorzichtig snoeien. Draag wel handschoenen, want het wondsap is licht giftig en kan huidirritatie veroorzaken.

 

Boom, breed of strak omhoog

Ficus lyrata wordt op verschillende manieren gekweekt. Zo kun je kiezen voor een volle plant met veel vertakkingen, een strak recht omhoog groeiende plant vol bladeren of voor een vioolbladplant op stam, waardoor deze Ficussoort er echt als een boom uitziet. Welke past het beste bij jouw interieur?

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
tuintips
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...