Een groenere tuin in 3 stappen

Een groenere tuin in 3 stappen

Op ons Groen Klimaatplein inspireren wij je graag om de tuin te vergroenen. Het zijn soms hele simpele stappen en aanpassingen die ervoor zorgen dat jouw tuin een stuk duurzamer wordt. Dat laten we graag zien op het Groen Klimaatplein en dat is dan ook de reden dat we hier met veel plezier advies over geven. Om te laten zien hoe eenvoudig dit kan zijn delen wij in deze blog 3 tips die direct toe te passen zijn in jouw tuin, om deze direct weer een stukje groener te maken!

De tuin verduurzamen

Nederland lijkt op het eerste oog vrij groen. Zo zijn er in totaal maar liefst 5,5 miljoen tuinen in ons land te vinden, maar in totaal is deze oppervlakte niet meer dan 10 keer de Hoge Veluwe. Daar komt nog eens bij kijken dat veel tuinen niet zo groen zijn. Zo bestaan veel tuinen uit tegels of kunstgras en haalt dat de totale hoeveelheid groen sterk naar beneden. Het volgende voorbeeld zet dat wat meer kracht bij: Als alle 5,5 miljoen tuinen in Nederland met 10 vierkante meter zouden vergroenen, dan krijgen we er een Veluwe aan natuur bij. 

De voordelen van een duurzame(re) tuin

Zo'n extra Veluwe aan natuur in Nederland heeft veel voordelen voor de aarde, maar wat zijn de voordelen van een groenere tuin voor jezelf?

 • Meer planten en bloemen zorgen voor een rijke biodiversiteit;
 • Groen verbetert de luchtkwaliteit;
 • Planten en bomen gaan hittestress tegen;
 • Ook wordt geluidshinder minder.

Met een paar kleine aanpassingen kun je op jouw manier al bijdragen aan een groener Nederland. De volgende tips zijn simpel en snel uit te voeren en maken veel verschil!

Tip 1: een groen dak aanleggen

Een groen dak heeft verschillende voordelen:

 • Het trekt vogels, vlinders en andere insecten aan
 • Het houdt overtollig regenwater vast
 • Het werkt isolerend: koelt de woning in de zomer en houdt in de winter warmte binnen
 • Het staat ook nog eens erg mooi!

Een groen hóeft geen ontzettend grote oppervlakte te zijn en kan al gaan over de garage, de uitbouw, de fietesnstalling, of een schuur. De tuin geeft meteen een groene indruk zonder veel te klussen. Laat je op het Groen Klimaatplein informeren over sedum daken, dan helpen we je hier graag bij. 

Steeds meer gemeentes stimuleren de aanleg van groene daken op dit moment, hierdoor worden steeds vaker subsidies beschikbaar gesteld. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden of kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Tip 2: Tegels er uit, planten er in!

Elke vierkante meter in de tuin die je groener maakt, telt. Als je de tuin bekijkt als verdeling tussen grijs (tegels) en groen dan helpt dit vaak om te zien waar je nog wat stappen kunt zetten naar een groene(re) tuin. Creëer bijvoorbeeld aan weerszijden van het terras een groene strook of haal een aantal tegels weg om plaats te maken voor een bodembedekker. Je zult zien dat de tuin er direct een stuk groener en speelser uitziet. Tegels met veel algen, mos of onkruid mogen zeker vervangen worden, want daar wordt blijkbaar niet veel op gelopen. Behoud alleen de functionele tegels en vervang de rest stuk voor stuk met behulp van gras, bodembedekkers of inheemse beplanting.

Tip: gebruik de tegels of stenen om een stapelmuurtje mee te maken. Dit kan bijvoorbeeld een zitplekje worden, maar kan tegelijk als een insectenhotel dienen. Laat vooral wat gleuven en openingen zitten en stop hier eventueel wat rotsplantjes in.

Tip 3: kies voor inheemse beplanting

Inheemse planten zijn planten die in een bepaald gebied van nature voorkomen, zónder invloed van de mens. Ze leveren het beste voedsel en onderdak voor inheemse insecten en vogels. Daarnaast leveren ze een bijdrage aan een gezonde bodem en water. Ze zijn erg sterk, omdat ze zich hebben aangepast aan de omstandigheden van dat gebied. Hierdoor zijn minder pesticiden nodig. Klinkt aantrekkelijk, niet? Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende planten:

 • Hulst - Ilex aquifolium;
 • Boswilg - Salix caprea;
 • Taxus baccata – Venijnboom;
 • Gelderse Roos - Viburnum opulus.

Meer tips? Bezoek ons Groen Klimaatplein

Voor meer tips ben je natuurlijk van harte welkom op ons Groen Klimaatplein. Daar voorzien we je met veel plezier van een persoonlijk advies!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

'Bowles Mauve': absoluut geen muurbloempje

Erysimum 'Bowles Mauve' is een lang bloeiende, heerlijk ruikende en vaak wintergroene vaste plant. Ze kan je tuin tenminste twee jaar achter elkaar fantastisch kleur geven.

 

Niet verlegen

De dichte, struikachtige muurbloemsoort Erysimum 'Bowles Mauve' bloeit maar door. Van mei tot oktober heeft ze langgerekte trossen van lichtpaarse bloemetjes met gele hartjes boven zilvergrijs-groene bladeren. De oorspronkelijke wilde muurbloem...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!

 

Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een eenj...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (V...

Lees meer...