Een groenere tuin in 3 stappen

Een groenere tuin in 3 stappen

Op ons Groen Klimaatplein inspireren wij je graag om de tuin te vergroenen. Het zijn soms hele simpele stappen en aanpassingen die ervoor zorgen dat jouw tuin een stuk duurzamer wordt. Dat laten we graag zien op het Groen Klimaatplein en dat is dan ook de reden dat we hier met veel plezier advies over geven. Om te laten zien hoe eenvoudig dit kan zijn delen wij in deze blog 3 tips die direct toe te passen zijn in jouw tuin, om deze direct weer een stukje groener te maken!

De tuin verduurzamen

Nederland lijkt op het eerste oog vrij groen. Zo zijn er in totaal maar liefst 5,5 miljoen tuinen in ons land te vinden, maar in totaal is deze oppervlakte niet meer dan 10 keer de Hoge Veluwe. Daar komt nog eens bij kijken dat veel tuinen niet zo groen zijn. Zo bestaan veel tuinen uit tegels of kunstgras en haalt dat de totale hoeveelheid groen sterk naar beneden. Het volgende voorbeeld zet dat wat meer kracht bij: Als alle 5,5 miljoen tuinen in Nederland met 10 vierkante meter zouden vergroenen, dan krijgen we er een Veluwe aan natuur bij. 

De voordelen van een duurzame(re) tuin

Zo'n extra Veluwe aan natuur in Nederland heeft veel voordelen voor de aarde, maar wat zijn de voordelen van een groenere tuin voor jezelf?

 • Meer planten en bloemen zorgen voor een rijke biodiversiteit;
 • Groen verbetert de luchtkwaliteit;
 • Planten en bomen gaan hittestress tegen;
 • Ook wordt geluidshinder minder.

Met een paar kleine aanpassingen kun je op jouw manier al bijdragen aan een groener Nederland. De volgende tips zijn simpel en snel uit te voeren en maken veel verschil!

Tip 1: een groen dak aanleggen

Een groen dak heeft verschillende voordelen:

 • Het trekt vogels, vlinders en andere insecten aan
 • Het houdt overtollig regenwater vast
 • Het werkt isolerend: koelt de woning in de zomer en houdt in de winter warmte binnen
 • Het staat ook nog eens erg mooi!

Een groen hóeft geen ontzettend grote oppervlakte te zijn en kan al gaan over de garage, de uitbouw, de fietesnstalling, of een schuur. De tuin geeft meteen een groene indruk zonder veel te klussen. Laat je op het Groen Klimaatplein informeren over sedum daken, dan helpen we je hier graag bij. 

Steeds meer gemeentes stimuleren de aanleg van groene daken op dit moment, hierdoor worden steeds vaker subsidies beschikbaar gesteld. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden of kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Tip 2: Tegels er uit, planten er in!

Elke vierkante meter in de tuin die je groener maakt, telt. Als je de tuin bekijkt als verdeling tussen grijs (tegels) en groen dan helpt dit vaak om te zien waar je nog wat stappen kunt zetten naar een groene(re) tuin. Creëer bijvoorbeeld aan weerszijden van het terras een groene strook of haal een aantal tegels weg om plaats te maken voor een bodembedekker. Je zult zien dat de tuin er direct een stuk groener en speelser uitziet. Tegels met veel algen, mos of onkruid mogen zeker vervangen worden, want daar wordt blijkbaar niet veel op gelopen. Behoud alleen de functionele tegels en vervang de rest stuk voor stuk met behulp van gras, bodembedekkers of inheemse beplanting.

Tip: gebruik de tegels of stenen om een stapelmuurtje mee te maken. Dit kan bijvoorbeeld een zitplekje worden, maar kan tegelijk als een insectenhotel dienen. Laat vooral wat gleuven en openingen zitten en stop hier eventueel wat rotsplantjes in.

Tip 3: kies voor inheemse beplanting

Inheemse planten zijn planten die in een bepaald gebied van nature voorkomen, zónder invloed van de mens. Ze leveren het beste voedsel en onderdak voor inheemse insecten en vogels. Daarnaast leveren ze een bijdrage aan een gezonde bodem en water. Ze zijn erg sterk, omdat ze zich hebben aangepast aan de omstandigheden van dat gebied. Hierdoor zijn minder pesticiden nodig. Klinkt aantrekkelijk, niet? Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende planten:

 • Hulst - Ilex aquifolium;
 • Boswilg - Salix caprea;
 • Taxus baccata – Venijnboom;
 • Gelderse Roos - Viburnum opulus.

Meer tips? Bezoek ons Groen Klimaatplein

Voor meer tips ben je natuurlijk van harte welkom op ons Groen Klimaatplein. Daar voorzien we je met veel plezier van een persoonlijk advies!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Garden Girls struikheide: drie nieuwe vriendinnen

De Garden Girls blijven heel lang jong. De bloemen van deze struikheide (Calluna vulgaris) blijven namelijk in de knop en komen niet uit. Daardoor bloeit deze soort veel langer dan de gewone struikheide. GroenRijk verkoopt drie kleuren in een pot. Dat geeft gelijk veel kleur.

 

Lange bloei

De Garden Girls bloeien tussen juli en november en kunnen goed tegen vorst. Afhankelijk van de soort worden de planten rond de 50 cent...

Lees meer...
Viola cornuta 'Endurio' blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta ‘Endurio’ is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en ve...

Lees meer...
Siergras voor het hele jaar!

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

 

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte a...

Lees meer...