Calla: Woonplant van de maand juni 2020

Calla: Woonplant van de maand juni 2020

De Calla, of officieel de Zantedeschia komt evenals de Anthurium en de Spathiphyllum uit de familie van de Araceae en wordt gekenmerkt door het trechtervormige schutblad (spatha). De eigenlijke bloemetjes, op de aar, zijn piepklein en minder opvallend. De grote populariteit van Zantedeschia is vooral ontstaan door grote uitbreiding van het zomer- en najaarsbloeiende assortiment. 

Veel aronskelkachtigen hebben een voorliefde voor moerassen. Ook Zantedeschia-soorten zijn moerasplanten die zich stevig in oevers verankeren. Van oorsprong is de aronskelk afkomstig uit Zuid-Afrika tot noordelijk naar Malawi en groeit daar vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Het zijn periodiek zompige, moerasachtige situaties die echter betrekkelijk kort blijven bestaan. Daaropvolgende lange perioden met droogte kan de plant goed overbruggen. 

Zantedeschia werd oorspronkelijk Arum aethiopicum of Ethiopische aronskelk genoemd. In die tijd (18e eeuw) was Afrika in het westen grotendeels onbekend en diende Ethiopië als representant voor bijna heel Afrika. Andere namen die de plant toebedeeld kreeg: Calla aethiopica, waarbij 'Calla' in het Grieks 'mooi' betekent. Verder werd ook de naam 'Richardia africana' gebruikt, naar de Franse botanicus Richard. Uiteindelijk hield men het op Zantedeschia, naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846) maar worden in de volkmond arum en vooral. Aethiopica is Grieks voor 'groeiend in het Morenland' of 'door de zon geblakerd'. 

De Zantedeschia wordt in de volksmond vaak Calla genoemd en ook arum is nog steeds een veel gebruikte naam. Vroeger kenden we eigenlijk alleen bloemen van de witte Zantedeschia aethiopica en werden ze vooral geassocieerd met rouw 

Verzorgingstips

De Calla is gemakkelijk in verzorging en kan lang plezier geven. 

  • De plant verlangt binnenshuis een zo koel mogelijke lichte plek, des te langer zal die bloeien. 
  • In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon. De temperatuur moet wel minimaal 5 -8 °C  blijven. 
  • De bloeitijd in de huiskamer is 2-12 weken. Buiten kunnen de planten langer doorbloeien, vooral wanneer de temperatuur lager is.  
  • Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regel matig water. 
  • Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. 
  • De planten kunnen eventueel worden overgehouden door ze in de winterperiode een rustperiode te geven, waarbij de plant droog gehouden wordt en het blad zal afsterven. De knollen zullen een volgend groeiseizoen weer volop nieuwe bloemen geven. 
  • Uiteraard is de plant alleen voor decoratie en niet voor consumptie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Duurzame kerstverlichting: hoe je energie kunt besparen

De kersttijd is aangebroken! De lichten twinkelen, de geur van dennen hangt in de lucht en overal is het gezellig. Maar terwijl je je tuin en huis omtovert tot een winterwonderland, is het goed om te bedenken dat al die prachtige kerstverlichting niet altijd voor een hoge energierekening zorgen.

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...