Simpele tips voor een duurzame tuin

Simpele tips voor een duurzame tuin

Duurzaamheid is een woord dat we veel horen om ons heen. Het kan echter een moeilijk begrip zijn, want wat is er nu écht duurzaam? Of waar kun je het beste beginnen? Vandaag delen we een aantal tips om de tuin te verduurzamen, die je stapje voor stapje kunt gebruiken. Niet iedereen past álle tips toe en dat is helemaal niet erg. Alle kleine beetjes kunnen helpen, dus we geven je graag wat tips.

Hergebruik oude materialen

Wellicht heb je al eens gehoord dat het goed is om minder tegels in de tuin te hebben, zodat er meer ruimte is voor groen. Tussen de planten kunnen dan weer verschillende dieren en insecten hun weg vinden, waardoor je dus eigenlijk bijdraagt aan meer biodiversiteit. Maar stel dat je er een aantal tegels uit haalt en daarmee plaats maakt voor bodembedekkers of gras, wat kun je dan het beste doen met die tegels? Weggooien zou immers zonde zijn! Daarom kun je de tegels juist hergebruiken op een creatieve manier, zoals voor het maken van de rand van een moestuinbak. Of, door een aantal losse tegels neer te leggen kun je met een speels effect een looppad creëren! 

Afwisselende bloeiperiodes

Het afwisselen van bloeiperiodes is niet alleen gunstig voor het oog, maar ook op het gebied van duurzaamheid een goede keuze. Zo kun je namelijk verschillende insecten in verschillende periodes voldoende voeding aanbieden in jouw tuin! Ook het vinden van een schuilplek is voor insecten lastiger als er geen bladeren meer aan de verschillende planten zitten. Op deze manier geniet jij op verschillende momenten van verschillende kleuren in de tuin en tegelijkertijd help je de natuur. Voor verschillende tuinplanten met verschillende bloeiperiodes kun je uiteraard bij ons terecht! Heesters en vaste planten kun je bijvoorbeeld combineren met éénjarige planten, op deze manier hoeft het niet ingewikkeld te zijn om hier rekening mee te houden en heb je nog ruim voldoende verschillende opties. 

Tips voor een duurzame tuin

Plaats een regenton in de tuin

In Nederland valt er over het algemeen veel regen, maar dit is wel vrij onvoorspelbaar. Je zult dus in afwisselende tijden ook regelmatig de planten extra water geven, zoals in de zomer. Door een regenton te plaatsen in de tuin kun je zowel gebruik maken van de vele regen die soms valt, als de droge periodes opvangen. Dit is een ideale manier van omgaan met wisselende seizoenen en veranderende weersomstandigheden. Daarnaast kun je het water ook gebruiken om buiten schoon te maken en zul je al snel veel besparen!

Succes met het verduurzamen van jouw tuin!

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en zo zijn er ook altijd verschillende aspecten waarop je kunt verduurzamen. Met deze tips kun je met de naderende lente wellicht een aantal keuzes maken die bijdragen aan meer biodiversiteit of minder impact hebben op de natuur. Zo kun je iedere keer wanneer je toe bent aan verandering weer een aantal duurzame opties overwegen, want er zijn natuurlijk nog genoeg andere dingen! Je kunt ook denken aan insectenhotels, duurzame verlichting, het planten van een haag en nog vele andere aspecten. Veel succes met het verduurzamen van jouw tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...