Simpele tips voor een duurzame tuin

Simpele tips voor een duurzame tuin

Duurzaamheid is een woord dat we veel horen om ons heen. Het kan echter een moeilijk begrip zijn, want wat is er nu écht duurzaam? Of waar kun je het beste beginnen? Vandaag delen we een aantal tips om de tuin te verduurzamen, die je stapje voor stapje kunt gebruiken. Niet iedereen past álle tips toe en dat is helemaal niet erg. Alle kleine beetjes kunnen helpen, dus we geven je graag wat tips.

Hergebruik oude materialen

Wellicht heb je al eens gehoord dat het goed is om minder tegels in de tuin te hebben, zodat er meer ruimte is voor groen. Tussen de planten kunnen dan weer verschillende dieren en insecten hun weg vinden, waardoor je dus eigenlijk bijdraagt aan meer biodiversiteit. Maar stel dat je er een aantal tegels uit haalt en daarmee plaats maakt voor bodembedekkers of gras, wat kun je dan het beste doen met die tegels? Weggooien zou immers zonde zijn! Daarom kun je de tegels juist hergebruiken op een creatieve manier, zoals voor het maken van de rand van een moestuinbak. Of, door een aantal losse tegels neer te leggen kun je met een speels effect een looppad creëren! 

Afwisselende bloeiperiodes

Het afwisselen van bloeiperiodes is niet alleen gunstig voor het oog, maar ook op het gebied van duurzaamheid een goede keuze. Zo kun je namelijk verschillende insecten in verschillende periodes voldoende voeding aanbieden in jouw tuin! Ook het vinden van een schuilplek is voor insecten lastiger als er geen bladeren meer aan de verschillende planten zitten. Op deze manier geniet jij op verschillende momenten van verschillende kleuren in de tuin en tegelijkertijd help je de natuur. Voor verschillende tuinplanten met verschillende bloeiperiodes kun je uiteraard bij ons terecht! Heesters en vaste planten kun je bijvoorbeeld combineren met éénjarige planten, op deze manier hoeft het niet ingewikkeld te zijn om hier rekening mee te houden en heb je nog ruim voldoende verschillende opties. 

Tips voor een duurzame tuin

Plaats een regenton in de tuin

In Nederland valt er over het algemeen veel regen, maar dit is wel vrij onvoorspelbaar. Je zult dus in afwisselende tijden ook regelmatig de planten extra water geven, zoals in de zomer. Door een regenton te plaatsen in de tuin kun je zowel gebruik maken van de vele regen die soms valt, als de droge periodes opvangen. Dit is een ideale manier van omgaan met wisselende seizoenen en veranderende weersomstandigheden. Daarnaast kun je het water ook gebruiken om buiten schoon te maken en zul je al snel veel besparen!

Succes met het verduurzamen van jouw tuin!

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en zo zijn er ook altijd verschillende aspecten waarop je kunt verduurzamen. Met deze tips kun je met de naderende lente wellicht een aantal keuzes maken die bijdragen aan meer biodiversiteit of minder impact hebben op de natuur. Zo kun je iedere keer wanneer je toe bent aan verandering weer een aantal duurzame opties overwegen, want er zijn natuurlijk nog genoeg andere dingen! Je kunt ook denken aan insectenhotels, duurzame verlichting, het planten van een haag en nog vele andere aspecten. Veel succes met het verduurzamen van jouw tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...