Op slag verliefd op de Spathiphyllum 'Bingo Cupido'

Op slag verliefd op de Spathiphyllum 'Bingo Cupido'

De Spatiphyllum 'Bingo Cupido' is een lot uit de loterij. De grote, glanzende groene bladeren zijn prachtig om te zien en met een beetje geluk bloeit hij twee tot drie keer per jaar met langgerekte, roomwitte lepeltjes. Terwijl hij je verleidt waar je bijstaat, zuivert hij ook nog eens de lucht.

 

Lepelplant 

De Spathiphyllum komt uit de regenwouden van het Amazonegebied. In warme temperaturen en bij een hoge luchtvochtigheid groeit hij daar op de bodem. Aan de vorm van de witte bloemen kun je zien waarom hij de Nederlandse naam lepelplant  kreeg. De bloemen lijken ook op aronskelken. Dat komt omdat de Spatiphyllum tot dezelfde familie (Aracea) hoort. In de negentiende eeuw kwamen de eerste lepelplanten naar Europa en werden daar verder gekweekt. Inmiddels zijn er zo’n vijftig gecultiveerde soorten. De Spatiphyllum 'Bingo Cupido' wordt 70 tot 80 cm hoog, heeft een stoer, breed blad en grote bloemen.

 

Oplepelen

Geef je Spathiphyllum 'Bingo Cupido' een lichte plek maar niet in het directe zonlicht. In de schaduw kunnen lepelplanten minder goed bloeien. Met voldoende licht, en eens per maand in de lente en zomer toevoeging van vloeibare voeding aan het gietwater, gaan ze maar door. De bloei duurt dan zes tot acht weken en na drie maanden begint dit spektakel gewoon weer opnieuw! Verwijder de uitgebloeide stelen na de bloei.

 

Verdere verzorging

Als je rekening houdt met de regenwoud-roots van de lepelplant heeft hij het prima naar zijn zin:

  • Zorg dus dat de grond altijd wat vochtig aanvoelt. In de zomer is minimaal eens per week water voldoende, en in de winter eens per twee weken.
  • Als de bladeren bruin of geel worden is de luchtvochtigheid te laag of staat de plant te licht.
  • Als de bloemen meer groen blijven in plaats van te verkleuren naar wit, dan krijgt je lepelplant te weinig licht.
  • Sproei de plant af en toe omdat hij van een hoge luchtvochtigheid houdt.
  • Verpot je Spathiphyllum 'Bingo Cupido' eens per drie jaar.
  • Zet je plant buiten het bereik van kleine kinderen en huisdieren. Hij is giftig.

 

Superbonus!

De Spathiphyllum 'Bingo Cupido' is een superzuiveraar. Hij zorgt voor meer zuurstof, filtert schadelijke stoffen en zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Daarom staat hij ook op de NASA-lijst van de beste luchtzuiverende planten. Heerlijk zo’n held in huis!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
duurzaam tuinieren
Duurzame kerstverlichting: hoe je energie kunt besparen

De kersttijd is aangebroken! De lichten twinkelen, de geur van dennen hangt in de lucht en overal is het gezellig. Maar terwijl je je tuin en huis omtovert tot een winterwonderland, is het goed om te bedenken dat al die prachtige kerstverlichting niet altijd voor een hoge energierekening zorgen.

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...