Samen uit onze bol!

Samen uit onze bol!

Voorjaarsbloeiers zoals Narcissen, blauwe druifjes, tulpen en Hyacinten combineren schitterend door hun vele kleuren. Ook door de hoogteverschillen gaan deze bolgewassen mooi samen. Breng het voorjaar in huis!

 

Blauwe druifjes, druifhyacint of blauw klokje

De bolletjes die wij vooral kennen onder de naam blauwe druif komen oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Daar zoeken ze hun eigen weg in boomgaarden en wijngaarden. In Nederland zien we ze ook wel in het wild, bijvoorbeeld in de duinen of in grasvelden. Maar wie wacht tot ze spontaan opkomen is nog wel even zoet. Ga binnenkort even langs GroenRijk voor blauwe druifjes (Muscari). Daar vind je de bolletjes in potjes om in je tuin te poten én kant-en-klare mandjes en bakjes voor binnenshuis. 

 

Vrolijk het voorjaar in met Narcissus

Ben je de grijze januarimaand helemaal zat? Start februari dan met kleur in huis, of op je terras. Zet een paar losse potjes met Narcissen bij elkaar of maak een grote bak vol gele met deze gele trompetjes. De vrolijkheid straalt er vanaf. 

 

Geur en kleur, waar voor je geld

Hyacinten zijn geweldige bloeiers en heerlijke geurplanten. Uit iedere bol groeien zes tot acht groene bladeren rond een bloemsteel die soms wel 30 cm lang kan zijn. De Hyacint houdt van een koele standplaats en niet te droge grond. Houdt deze dus vochtig. De Hyacint komt in diverse kleuren zo past er altijd wel één in jouw woonkamer.

 

Echte voorjaarsbloeier

Tulpen zijn er in vele soorten en kleuren. Veelal komen we ze tegen als snijbloem in een boeket, maar je kunt ze ook tot bloei brengen vanuit hun bolletje. Het voordeel daarvan is dat je tulpenbollen na de bloei gewoon in de tuin kan zetten. Knip de uitgebloeide bloem van de steel en zet de bol met steel en al in de grond. De stengel zal ook afsterven waarna je de bol weer uit de grond haalt en in het najaar weer opnieuw kunt planten. Dubbel plezier van je bolletjes dus!

 

Drie do’s voor blakende bollen

  1. Kies binnen voor een niet te warme plek. Bedenk dat deze bolgewassen zich in dit koude jaargetijde zelfs buiten redden.
  2. Knip uitgebloeide bloemen weg. Zo kan de bol meer energie steken in volgende bloemen.
  3. Bloemen zoeken het licht op. Draai het bakje waarin de bollen zitten daarom af en toe een slag. Dan houden ze mooie rechte stelen. 
     

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...