Blauwe druifje brengt lentesfeer

Blauwe druifje brengt lentesfeer

Vroeg in het voorjaar heeft het blauwe druifje (Muscari) al zin in een feestje. Buiten, binnen, in een schaal of in de volle grond, overal voelt dit bolgewasje zich thuis en schittert met zijn blauwe, witte of roze druifachtige trosjes op stelen. Daar word je toch vrolijk van!

 

Druifhyacint

Het blauwe druifje is na de wat kalige winter een van de eerste gangmakers in je tuin of op je balkon. Hij bloeit met druifachtige blauwe, witte of roze trosjes. Als je kijkt naar de lange stengel met kleine bolletjes bovenin, zie je de gelijkenis met een hyacint. Het blauwe druifje wordt ook ingedeeld bij deze familie en in het Nederlands druifhyacint genoemd. De botanische naam Muscari heeft te maken met het Griekse woord voor geur, móschos, wat musk betekent.

 

Bloeiend blauw druifje

Laat je blauwe druifje wennen aan de buitentemperatuur door hem alleen overdag buiten te zetten en ’s nachts binnen. Op een vorstvrije dag kun je gaan planten. Maar blauwe druifjes doen het ook prachtig in een schaal of pot. Zorg binnenshuis dat er voldoende licht op het bolgewasje valt, maar zet hem niet te dicht bij de verwarming. Er zijn ook kant-en-klare schalen en potjes met blauwe druifjes te koop. Ze zijn vaak al verder in bloei dan de stengels in de volle grond. Zo kun je ook al vóór de lente genieten van kleur in huis.

 

Starten met een bol

Bollen van blauwe druifjes plant je tussen september en november in goed doorlatende grond. Maak een gat dat twee tot drie keer zo diep is als de bol en plant ze steeds op een afstand die twee tot drie keer zo breed is. Na de bloei kun je de plantjes die je binnen hebt staan ook gewoon uitplanten in de tuin. Daar komen de bollen het volgende voorjaar gewoon weer op, en omdat ze verwilderen krijg je er vanzelf meer!

 

Combineren

Blauwe druifjes zijn prachtig in grote groepen en kun je zeker ook als teamspelers inzetten. Gebruik ze bijvoorbeeld zo:

  • Combineer de bolgewasjes met vaste planten als kerstroos (Helleborus), longkruid (Pulmonaria), voorjaarszonnebloem (Doronicum orientale) of sleutelbloem(Primula).
  • Plant ze samen met andere bollen die rond dezelfde tijd bloeien zoals narcis(Narcissus) en botanische tulp (Tulipa).
  • Gebruik de blauwe druifjes in een lasagnebeplanting waarbij verschillende lagen bollen elkaar opvolgen in bloei.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...