Najaarstips voor je kamerplanten

Najaarstips voor je kamerplanten

In de herfst en winter zijn je kamerplanten in een rustperiode, maar dat betekent niet dat je ze helemaal met rust kunt laten. Wij geven je de beste tips om je kamerplanten goed door de herfst en winter te helpen.

Do’s

  • Geef minder water

In de herfst en winter zijn je planten in een rustperiode en verdampt er minder vocht uit de potgrond. Geef daarom minder water dan in de zomer. Controleer met je vinger en voeg pas water toe als ook de wat dieper liggende grond echt droog aanvoelt.

  • Verhuizing

In de herfst schijnt de zon minder fel en lang. Plaats kamerplanten met een hoge lichtbehoefte daarom vlak bij of zelfs pal voor het raam, en zet planten die het ook prima redden met wat minder zonlicht iets verder weg.

  • Frisse sproeibeurt

Als in de herfst de ramen dichtgaan en de verwarming omhoog, daalt vaak de luchtvochtigheid in huis. Je kunt een luchtbevochtiger aanschaffen, bakjes vers water op je verwarming zetten, maar ook je planten wat vaker besproeien. Vooral tropische planten houden van een hoge luchtvochtigheid.

  • Check op ongedierte

Inspecteer in de herfst en winter je planten en potgrond regelmatig op beestjes, zoals schildluizen en spinnen, en controleer of de bladeren geen spikkeltjes hebben of kleverig aanvoelen. Wrijf ongedierte voorzichtig met een vochtig doekje van de bladeren of ga ze te lijf met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Don'ts

  • Even geen plantenvoeding

Omdat je kamerplanten weinig licht vangen en in een rustperiode zijn, groeien ze niet of veel minder snel. Extra plantenvoeding is dus voor bijna alle kamerplanten echt niet nodig. Teveel voeding kan zelfs schadelijk zijn voor de wortels. Laat die fles dus maar even in het keukenkastje staan.

  • Geen tocht of droge lucht

Kamerplanten die dicht bij de verwarming staan, kunnen last hebben van de droge lucht. Zorg voor goede ventilatie en zet planten met grote en dunne bladeren daarom liever wat verder weg van de radiator. Stevige vetplanten en cactussen kunnen de droge omstandigheden wel prima aan.

  • Niet verpotten

Je planten kunnen niet goed tegen verpotten in de herfst- en wintermaanden. De wortels kunnen beschadigen en zullen in deze rustperiode niet snel herstellen. Stel dit klusje dus uit tot de lente en geniet tot die tijd van je rustende kamerplanten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chrysanthemum: frisse herfstkleuren

Geef een knallend einde aan je tuinseizoen met de grootbloemige en fantastisch kleurrijke Chrysanthemum. Ze geeft veel vrolijke bloemen en bloeit door tot de eerste nachtvorst.

Dé herfstklassieker

Als de dagen alweer korter worden, komen juist de bloemen van de bolchrysant (Chrysanthemum)
helemaal tot bloei. Deze kleurige herfstbloeier komt oorspronkelijk veel voor in Azië, is zelfs een
nationaal symbool in Japan, en groe...

Lees meer...
Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...