Najaarstips voor je kamerplanten

Najaarstips voor je kamerplanten

In de herfst en winter zijn je kamerplanten in een rustperiode, maar dat betekent niet dat je ze helemaal met rust kunt laten. Wij geven je de beste tips om je kamerplanten goed door de herfst en winter te helpen.

Do’s

  • Geef minder water

In de herfst en winter zijn je planten in een rustperiode en verdampt er minder vocht uit de potgrond. Geef daarom minder water dan in de zomer. Controleer met je vinger en voeg pas water toe als ook de wat dieper liggende grond echt droog aanvoelt.

  • Verhuizing

In de herfst schijnt de zon minder fel en lang. Plaats kamerplanten met een hoge lichtbehoefte daarom vlak bij of zelfs pal voor het raam, en zet planten die het ook prima redden met wat minder zonlicht iets verder weg.

  • Frisse sproeibeurt

Als in de herfst de ramen dichtgaan en de verwarming omhoog, daalt vaak de luchtvochtigheid in huis. Je kunt een luchtbevochtiger aanschaffen, bakjes vers water op je verwarming zetten, maar ook je planten wat vaker besproeien. Vooral tropische planten houden van een hoge luchtvochtigheid.

  • Check op ongedierte

Inspecteer in de herfst en winter je planten en potgrond regelmatig op beestjes, zoals schildluizen en spinnen, en controleer of de bladeren geen spikkeltjes hebben of kleverig aanvoelen. Wrijf ongedierte voorzichtig met een vochtig doekje van de bladeren of ga ze te lijf met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Don'ts

  • Even geen plantenvoeding

Omdat je kamerplanten weinig licht vangen en in een rustperiode zijn, groeien ze niet of veel minder snel. Extra plantenvoeding is dus voor bijna alle kamerplanten echt niet nodig. Teveel voeding kan zelfs schadelijk zijn voor de wortels. Laat die fles dus maar even in het keukenkastje staan.

  • Geen tocht of droge lucht

Kamerplanten die dicht bij de verwarming staan, kunnen last hebben van de droge lucht. Zorg voor goede ventilatie en zet planten met grote en dunne bladeren daarom liever wat verder weg van de radiator. Stevige vetplanten en cactussen kunnen de droge omstandigheden wel prima aan.

  • Niet verpotten

Je planten kunnen niet goed tegen verpotten in de herfst- en wintermaanden. De wortels kunnen beschadigen en zullen in deze rustperiode niet snel herstellen. Stel dit klusje dus uit tot de lente en geniet tot die tijd van je rustende kamerplanten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

'Bowles Mauve': absoluut geen muurbloempje

Erysimum 'Bowles Mauve' is een lang bloeiende, heerlijk ruikende en vaak wintergroene vaste plant. Ze kan je tuin tenminste twee jaar achter elkaar fantastisch kleur geven.

 

Niet verlegen

De dichte, struikachtige muurbloemsoort Erysimum 'Bowles Mauve' bloeit maar door. Van mei tot oktober heeft ze langgerekte trossen van lichtpaarse bloemetjes met gele hartjes boven zilvergrijs-groene bladeren. De oorspronkelijke wilde muurbloem...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!

 

Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een eenj...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (V...

Lees meer...