Skimmia japonica 'Rubella': wintergroene schoonhei

Skimmia japonica 'Rubella': wintergroene schoonhei

Winters in je tuin of op je balkon zijn nooit meer saai met de Skimmia japonica 'Rubella'. De groenblijvende bladeren en trosjes dieprode knoppen geven de donkere maanden kleur tot de wit-roze bloemetjes het nieuwe tuinseizoen openen. Hoog tijd om een of meer van deze Aziatische heesters te planten. 

 

Aziatische roots

De Skimmia is een groenblijver die in het wild in de bossen van Oost-Azië groeit. Hij is familie van de citrusboom, wat je nog kunt ruiken aan de citroenachtige geur die vrijkomt als je een blaadje knakt. Ook de bloemen hebben een lekkere zoete geur. Je ziet de Skimmia vaak in kerst- en bloemstukken omdat de decoratieve takken wel twee weken mooi blijven. Een van de bekendste en populairste soorten is de Skimmia japonica 'Rubella' die ongeveer 100 cm hoog wordt. Deze is nu volop verkrijgbaar bij GroenRijk.


Groen, rood, wit-roze

Van een Skimmia japonica 'Rubella' kun je het hele jaar genieten. De glanzende groene blaadjes blijven eindeloos mooi. Eind augustus vormen de nieuwe knoppentrosjes zich. Ze kleuren donkerrood van oktober tot en met maart. De wit-roze bloemen geuren daarna nog van maart/april tot en met mei. Skimmia’s kunnen ook rode bessen dragen maar bij de meeste soorten alleen door bestuiving tussen een mannelijke en vrouwelijke heester.

 

De beste plek voor je Skimmia

De Skimmia japonica 'Rubella' houdt van halfschaduw en schaduw. Wat ochtend- of avondzon is geen probleem. Het is een ideale heester om onder een boom te zetten, maar ook los op een opvallende plek is het een plaatje om naar te kijken. Zorg dat je de Skimmia in goed doorlatende grond plaatst. Schep daarom dikke klei eerst even wat los. Je kunt de kluit het beste in een ruim plantgat plaatsen. Vul het daarna met de uitgeschepte aarde, voor de helft gemengd met rododendrongrond of voor een kwart met turf.

 

Makkelijke groenblijver

De Skimmia is een makkelijke plant die langzaam groeit en heel wat kan hebben. Ook strenge vorst van -10 graden is geen probleem. Let alleen even op de volgende punten: 

  • Geef in maart wat koemestkorrels.
  • Als de blaadjes geel kleuren is de grond te kalkrijk. Strooi dan wat turf.
  • Als je Skimmia lelijke randen krijgt staat hij te zonnig.
  • Snoeien is niet nodig maar als je de Skimmia wilt inkorten kan dat na de bloei.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
tuintips
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...